×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Stratégiai pihenőhely a Hortobágy lápvilága: nálunk van a világ „darufővárosa”

 

Október közepén mintegy 130 000 darut számláltak meg egyszerre a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei, ez az egyik legnagyobb madárpopuláció hazánkban a rendszeres számlálás bevezetése, 1991 óta. Mitől ennyire „népszerű” pihenőhely a Hortobágy a vándormadarak körében, és egyáltalán, hogyan számlálják meg a madarakat? A hirado.hu erre és számos más kérdésre is választ kapott a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságától.

A darvak európai vonulási útvonalai közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, az egyik legnagyobb darugyülekező hely pedig a Hortobágyi Nemzeti Park területén van (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Októberben tovább emelkedett a megpihenő madarak, különösen a darvak száma a Hortobágyon: a hónap derekán több mint 130 ezer példányt számláltak meg a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) szakemberei. „Ez az óriási mennyiség az elmúlt húsz év átlagában a legnépesebb adatok közé sorolható, hiszen ettől több madár csak néhány alkalommal került regisztrálásra” – írta a nemzeti park nemrég a Facebook-oldalán.

Mióta számlálják a madarakat, és mennyire számít kiemelkedőnek a mostani 130 ezres populáció? – kérdeztük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságától (HNPI).

A HNPI sajtóosztálya azt írta, hogy már 30 éve zajlanak úgynevezett szinkronszámlálások a daruvonulás időszakában. Ez azt jelenti, hogy a darvak által használt éjszakázóhelyeken célirányos számlálások zajlanak, amelyek révén meghatározható az egy időben itt tartózkodó madarak létszáma. Az elmúlt évtizedekben a darvak vonulása során megfigyelt mennyiségek dinamikusan nőttek.

Az idén számlált 130 ezer példány a középmezőnybe tartozik, korábban ugyanis kétszer is volt már példa arra, hogy 160 ezer daru is megpihent a park területén.

Tavaly ősszel 95 ezer példány került a természetvédelmi őrök távcsövei elé. Október végén, a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál éjszakáján 103 ezer daru éjszakázott a Hortobágyon.

Az alvóhelyre érkező madárcsapatokat távcsövekkel várják a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai az élőhelyek mentén. Ez jó alkalmat kínál a csapatban lévő egyedek számbavételére. „Előfordul, hogy nincs mód a pontos számlálásra, ilyenkor tíz madár térbeli kiterjedését rávetítjük a csapat további részére, így meg tudjuk becsülni a teljes madárcsapat létszámát” – írta Szilágyi Attila, a természetvédelmi őrszolgálat vezetője. A másik számlálási módszert a hajnali órákban alkalmazzák: az első fényeknél, még a napkelte ideje előtt a vízen pihenő madarakat veszik számba. Ezt segíti, hogy a pihenőhelyek közelében több megfigyelő torony, madárles áll, amelyekből „felülről” át lehet tekinteni a népes csapatokat.

 

Kellemes klíma, megfelelő vízállás

A szokatlanul nagy átvonuló, illetve az őszi heteket a Hortobágyon töltő madárpopuláció megjelenésének egyik fő oka az időjárás. Szeptember közepétől Észak-Európába, Skandináviába megérkezik a szibériai eredetű hideg, és a darvak ennek elkerülésére tömegesen délebbre, Közép-Európába húzódnak. A hazánkban tapasztalható enyhe ősz hosszú maradásra késztetheti az északi darvak tömegeit. A hortobágyi madárállomány nagysága függ a fellelhető táplálék mennyiségétől is, ugyanis a darvak legfőbb őszi táplálékát a tarlókon elhullott kukoricaszemek adják – tudtuk meg a HNPI sajtóosztályától.

Daruvonulás őszi reggelen ⛅🐦

🍂 Az ősz már kiterjesztette karjait a Hortobágy felé, a köd paplanként fedi be a pusztát. A darvak kiáltása messze hallik a hideg reggeleken, ugyanakkor a napközbeni őszarany időben a darvak nagy tömegben mutatkoznak a Hortobágyi Nemzeti Parkban. 🐦🐦

Videó: Szilágyi Attila - Természetvédelmi Őrszolgálat

#szenvedélyünkatermészet #atermészetmindenkié #hnpi #daru #daruvonulás #hortobágyinemzetiparkigazgatóság #értékélménytermészet

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2021. október 16., szombat

 

A hirado.hu azt is megérdeklődte, hogy a nemzeti park területén milyen természetvédelmi eszközökkel segítik elő azt, hogy az itt megpihenő madarak jól érezzék magukat?

A darvak a sekély vizű éjszakázóhelyeket kedvelik. A nemzeti park igazgatósága a saját kezelésében lévő halastavak vízszintjét úgy szabályozza, hogy a darvak számára optimális, sekély vizű állapotokat teremtsen – válaszolták. A Hortobágy központi szerepet tölt be az észak–déli, illetve a kelet–nyugati madárvonulási útvonalak esetében is. Ez a stratégiai szerep és a nagy nyílt terület, valamint a nemzeti park nyugodt környezete okozza Hortobágy madárbőségét.

A darvak esetében a világ legnépesebb gyülekezőhelye a Hortobágyi Nemzeti Park, amely számos más vízimadárfaj számára is kiemelkedő jelentőségű terület. Egy-egy vonulási szezonban akár félmillió vadlúd is átvonulhat a térségben.

Jellemző továbbá a nagy lilik, de egyedülálló szerepet tölt be a Hortobágy a kis lilik világállománya szempontjából is, hiszen ebből a fajból Európában mindösszesen 150–160 példány fordul elő.


Darvak napkeltében a Hortobágyon

A vízimadarak bősége ide vonzza a ragadozókat is: a rétisas előfordulása miatt a Hortobágy európai jelentőséggel bír; télen előfordul, hogy 150–180 példány is megjelenik a nemzeti park területén.

Személyautóval is részt vehetünk egy hortobágyi darulesen

A HNPI vezetett madárleső túrákat is szervez, amelyekre egy Google-alapú űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

🍂☀️ Természetes, hogy október végén a darvak összlétszáma már csökkenni kezd a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság...

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2021. november 2., kedd

A legnépesebb daru-gyülekezőhelyhez ezen a héten szerdán és pénteken 14:30-tól indulnak vezetett túrák, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a nemzeti park további túrákat is tervez még novemberben.

A túra résztvevői – alkalmanként legfeljebb húszan – Hortobágy faluból indulva, a túravezetőt követve saját gépjárművel közelítik meg a madárles helyszínét.