×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Áder János az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről beszélgetett podcastjában

 

Áder János köztársasági elnök kedden közzétett podcastjában Vaszkó Gáborral, a Civita Group Zrt. társtulajdonosával és vezetőjével beszélgetett többek között az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről, a kukoricából készült ehető tányérról, pohárról.

Vaszkó Gábor bemutatta a három évtizede szülei által egy Debrecen környéki faluban családi vállalkozásként alapított céget, amely kukoricatermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Európa egyik legjobb kukoricatermesztő vidékén.

A klímaváltozás hatására Európa nagy részén már nem lehet toxinmentesen kukoricát előállítani, Magyarországon még igen.

A vegyszer- és GMO-mentes termékek külföldön piaci előnyt élveznek. Nyugat-Európában megfizetik a minőséget, a műtrágya- és növényvédőszer-mentes termékeket, itthon azonban még meg kell ismertetni ezek előnyeit, értékét a fogyasztókkal – hangsúlyozta Vaszkó Gábor.

A szakember elmondta, hogy folyamatos az új fajták és agronómiai technikák keresése. Vaszkó Gábor elmondása szerint nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntarthatóan, generációkon átívelően gazdálkodjanak, és ne zsigereljék ki a termőföldet. A körkörös gazdálkodás lényege, hogy gyakorlatilag semmilyen hulladék nem marad, mindent újra és újra felhasználnak, ahogy a természet is.

A cégvezető jelezte, hogy az egyszer használatos műanyagok – melyek forgalmazását a közelmúltban betiltották – helyettesítésére a kukorica feldolgozása során keletkező melléktermékeket használják.

A fejlesztés eredményeként a malomipari melléktermékeket homogenizálják, és abból ehető, kifejezetten ízletes poharat, tányért készítenek, amely, ha nem fogyasztják el, hetek alatt elbomlik.

Áder János elmondta: ez a termék is megismerhető lesz a november végén kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó rendezvényén.

Az államfő ősszel indított podcast műsort Kék bolygó címmel környezetről, vízről, klímáról.