×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Brüsszel is kezdi belátni: erős méhészet nélkül nincs erős agrárium

 

A beporzó rovarok kulcsfontosságúak a biológiai sokféleség megőrzése, a klímaváltozás elleni küzdelem és a mezőgazdasági termelés fenntartása miatt is. A méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium. Tavaly nem volt jó évük a méhészeknek, idén azonban jobb a helyzet, még ha nehezen is indult a szezon a tavaszi fagyok miatt. A méhek védelmének érdekében pedig komoly törekvések vannak politikailag és az illetékesek részéről is nemzetközi szinten.


A mézelő méhek esetében új védelmi célt határoztak meg Európában. A növényvédő szerek által okozott méhpusztulást 7-10 százalékra csökkentik, Magyarország pedig támogatja a minél kevesebb, azaz a 7 százalékot. Erről Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Tavaly nem volt jó évük a méhészeknek, és az idei év sem indult biztatóan, hideg volt a tavasz. „Egész Európában hideg, hűvös szél volt repcevirágzás alatt, az áprilisi fagyok kihatással voltak az akácra. Hazánkban a Dunától nyugatra nem lett akácméz, a Dunától keletre viszont jó termés lett, felülmúlta a várakozásokat” – mondta Bross Péter. Hozzátette, hogy a nyári méhlegelők (hárs, szelídgesztenye, selyemkóró) azonban szinte nulla mézet adtak, mert ezek nem bírták a kánikulákat. „Jelenleg a napraforgó virágzásának közepén vagyunk, úgy néz ki, hogy nem lesz rossz év” – hangsúlyozta.

A méhészeket is érintette a vírushelyzet, ezalatt a nemzeti élelmiszerbiztonsági válságkezelő programból egymilliárd forinttal támogatták őket, amit bármire felhasználhattak. Két nappal ezelőtt peidg a nemzeti programot módosították, közel 3 milliárd forint közvetett támogatást kapnak, amit bizonyos célokra kell elkölteniük. A támogatásnak már most óriási sikere van. „Eszközökre kérhetik, állatgógyászati készítményekre, szaktanácsadói hálózat fenntartására. Uniós csatlakozás óta tart ez a támogatás, de magyar javaslatra emelte meg idén az EU minden tagországban ezt az összeget” – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Hozzátette, hogy mindemellett a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek SZJA-mentességet élveznek itthon, aminek Európa-szerte híre ment.

A címlapfotó illusztráció (Méh gyűjt virágport egy virágzó barackfáról Zalaszentbalázs közelében 2021. március 25-én, Fotó: MTI/Varga György)