×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Úgy tűnik megmenekült a kihalástól az óriáspanda

 

Már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda, helyette a sérülékeny kategóriába sorolták az állatot – jelentették be kínai szakértők.

Az óriáspanda, már nem veszélyeztetett faj Kínában sem,  „sérülékeny” kategóriába sorolták az állatot, ugyanis már 1800-nál is több egyed él a vadonban– írja a BBC.

A bundájáért történő vadászata és az állatkertek állományának fenntartásáért történő befogása tovább tizedelte a populációt, amíg 1939-ben védelem alá nem helyezték.

Jelenlegi státuszuk „életkörülményeik javulását és az élőhelyük épségének megóvására tett kínai erőfeszítéseket tükrözi” – idézte a BBC hírportálja Cuj Suhung, a környezetvédelmi minisztérium vezetője szavait, amelyek egy sajtótájékoztatón hangzottak el, közölte az MTI. Szakértők szerint az országnak hosszú távú védelmi erőfeszítései révén, beleértve az élőhelyek bővítését, sikerült megmentenie szimbolikus állatát.

Kína a pandákat nemzeti kincsnek tekinti. Mindegyik példány, éljen a világ bármely állatkertjében, hivatalosan a Kínai Népköztársaság tulajdonát képezi.

Szakértők szerint a siker nagy mértékben annak a kínai erőfeszítésnek tulajdonítható, amellyel újratelepítették és újranépesítették a bambuszerdőket. A bambusz a pandák étrendjének 99 százalékát képezi, és naponta 12–38 kilogramm bambuszt kell elfogyasztaniuk, hogy fenntartsák energiaigényüket. Az óriáspandáknak gyakorlatilag nincs természetes ellenségük. Az egyedüli veszélyt az ember jelenti számukra.

A bundájáért történő vadászata és az állatkertek állományának fenntartásáért történő befogása tovább tizedelte a populációt, amíg 1939-ben védelem alá nem helyezték. Az új osztályozás évekkel azután következett be, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) már eltávolította az állatot a veszélyeztetett fajok listájáról, és 2016-ban újból „veszélyeztetett” kategóriába sorolták.

A kínai közösségi média felhasználói örültek a hírnek, mondván, hogy ez a bizonyíték a természetvédelmi erőfeszítésekre. „Ez az évek óta tartó kemény munka eredménye. Gratulálok minden természetvédőnek”  - írta egy felhasználó a Weibo mikroblog platformon.

Az állatkertek szintén nagy erőkkel igyekeznek növelni a pandák számát a fogságban tartott állatok szaporítási módszereinek segítségével.