×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

257 köbméter műanyaghulladékot távolítottak el a Szamosból

 

A Szamoson a romániai ártéri területekről nagy mennyiségű szervtelen hulladék érkezett Magyarországra. Percenként 100–120 PET-palac sodródott a folyón. A folyón a legmagasabb, tehát harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget kellett elrendelni.

 

 

Az elmúlt hetek esős időjárása rányomta bélyegét Magyarország vízrajzára: a belvizes területek száma jelentősen megnőtt, és sorra érkeztek a hírek áradó folyókról is. Szerencsére kisebb útlezárásoktól eltekintve, első- és másodfokú készültség mellett a legtöbb helyen a mederben és a hullámtereken maradt a víz.

A Szamosra viszont „rájár a rúd” az idén. Nem elég, hogy februárban nehézfémszennyezés sújtotta, május 19-én ismét segítségre volt szüksége. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak a legmagasabb, tehát harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget kellett elrendelnie.

Ennek oka a romániai ártéri területekről Magyarországra érkező nagy mennyiségű szervtelen hulladék volt. Percenként 100–120 PET-palac sodródott a folyón.

„2019 szeptemberében adtuk át azt a magyar fejlesztésű gépláncot, amivel már hat alkalommal a Felső-Tiszán, de Vásárosnaménynál szedték ki a vízügyes kollégák az érkező hulladékot, ami Ukrajnából érkezett, de most a román vízgyűjtőterületekről és a Szamoson érkezett ez a hulladék. Ez volt az első ilyen eset, hogy Olcsvánál, a Szamoson kellett felállítanunk ezt a gépláncot.

Gyakorlatilag szinte szátszázalékosan el tudta zárni az útját az érkező hulladéknak”

–  mondta Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Három és fél nap, napi huszonnégy órában folyt a munka. Mintegy 257 köbméter hulladéktól sikerült mentesíteni a folyót. A természetvédő önkéntesek alkotta PET Kupa csapata is a folyó segítségére sietett. Átválogatták a hulladékot, amely így visszakerülhet a körforgásba.

Magyarországon már elég jól kiépült a hulladékhasznosítás rendszere. Lakossági szelektív gyűjtés terén és az ipari szelektív gyűjtés terén van hova fejlődnünk, de hasznosításban a kapacitások rendelkezésre állnak; tulajdonképpen minden haszonanyag bekerül a rendszerbe, és újra termék készülhet belőle.

„Amit nem vagyunk hajlandók kiadni a kezünk közül, azok a polipropilén, polietilén típusú műanyagok, ezeket mi magunk hasznosítjuk, és jelenleg most éppen például Kárpátalján készülnek belőlük izgalmas használati tárgyak, úgyhogy igyekszünk ezeknek a műanyagoknak egy nagyon magasztos utóéletet biztosítani” – mondta Hankó Gergely projektvezető.

Június közepén már rajtol a Tisza-tavi PET Kupa, majd augusztus elején a kilencedik felső-tiszai is. Szeptemberben a Bodrogon zárul a palackvadász versenyek sora.

Június 5-ét a környezetvédelem világnapjává nyilvánította az ENSZ. Az M5 csatorna ennek apropóján tűzte műsorára a Tisza nevében című dokumentumfilmet. Az Ez itt a kérdés szerdai adásában a film rendezőjével, Ljasuk Dimitryvel beszélgetett Gulyás István.

A címlapfotó illusztráció.