×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így lehet megkülönböztetni az allergiát a koronavírustól

 

A következő napokban országszerte erősen megnő a pollenkoncentráció a levegőben. Egyre több olyan faj is virágzik, amelyiknek a virágpora allergiát okoz. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége Dr. Nékám Kristóf allergológus volt.

 

A tavasz beköszöntével, újabb allergiaszezon veszi kezdetét hazánkban. Több növény pollenszórása is elérheti a napokban a tüneteket okozó közepes szintet. A magyar lakosságnak körülbelül a 30 százaléka küzd allergiás tünetekkel.

„Fűzféle még nincs a levegőben, de nyírpollenből, a tiszafafélékből, a kőrisekből valamint a juharfélékből egyre több van.”

– foglalta össze Dr. Nékám Kristóf allergológus

A tavaszi pollenhatás részben azon múlik, hogy mennyi a darabszáma egyfajta pollennek, a másik az pedig, hogy maga a pollen milyen hosszú ideig van a levegőben. Egy hosszan polináló növénynek jobb az esélye arra, hogy az évek során egyre több ember lehessen rá allergiás.

„A szokásos allergia előfordulási gyakorisága a következő napokban meg fogja haladni az aktuális covid-fertőzötteknek a számát.”

– mondta az allergológus

Az esős idő leveri a polleneket, és egy pár napig enyhülést okozhat a pollen allergiában szenvedőknek, de ahogy az időjárás egyre melegebb lesz, fel kell készülni a levegőben megtalálható pollen számának növekedésére is.

Sokaknak gondot okozhat, hogy az allergiás tüneteteket megkülönböztesse a koronavírus tüneteitől, azonban a  beteg kórelőzményei sokat segíthetnek a megítélés során.

Továbbá az is igaz, hogy az allergia kezelése csökkentheti a koronavírussal járó tüneteket.


A teljes interjút itt hallgathatja meg