×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mit tegyek, ha magányos fiókát találtam?

 

A szakemberek szerint a ragadozók és a tapasztalatlanság okozta elhullás a természetes folyamatok része, a madárfajok stabil állományainak fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére. A Magyar Madártani Egyesület egy szemléletes plakáttal mutatja meg, hogy mit kell tenni, ha valaki elhagyott, gyámoltalan fiókát talál.

Tavasszal bejárta az a hír a sajtót, amikor a Miskolchoz közeli Mályiban a madármentő állomás munkatársai favágás miatt bajba jutott mókuskölyköket mentettek meg.

Ha valaki bajba jutott állatokkal találkozik, akkor természetes, hogy segíteni szeretne nekik, azonban a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy alaposan fontoljuk meg, hogy mit teszünk ilyenkor, mert a látszattal ellentétben az állatok sokszor valójában nincsenek is bajban ezekben helyzetekben.

A Mályi Madármentő Állomás munkatársai által megmentett mókusok:

A madarak esetében áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor előfordulhat, hogy olyan fiatal madarakkal találkozunk, amik látszólag megmentésre szorulnak. Bár a fiókák elesettnek, magányosnak tűnhetnek, legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be őket.

A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatójában emlékezteti az állatbarátokat, hogy egy felelős madárvédőnek nem szabad a természeti törvények ellen dolgoznia. Minden egyes madár, fészekalj és fióka megmentésére csak a végveszélyben lévő fajok esetében van szükség.

A szakemberek szerint el kell fogadnunk, hogy a ragadozók, a betegségek és a tapasztalatlanság okozta elhullás a természetes folyamatok szerves részei. A legtöbb kis- és közepes testű énekesmadár évente pont ezért költ kétszer, és ezért nevel fel évente akár húsznál is több fiókát. A stabil állomány fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére, sőt, ez kimondottan kedvezőtlen lenne, mivel olyan állományrobbanáshoz vezetne, ami miatt rövid időn belül elfogyna a madarak tápláléka, és az állomány magától összeomlana.

Ide kattintva nyithatja meg nagyobb változatban a képet (Ábra: Magyar Madártani Egyesület)

A Magyar Madártani Egyesület hangsúlyozza, hogy a településen gyakori madarak esetében az állományok szempontjából nem jelentős az évi néhány száz, vagy néhány ezer – sokszor feleslegesen, nem is bajban lévő – madár megmentése. Ezt jól alátámasztják a Magyarországi állományadatok is, például a barátposzáta, az erdei pinty, a fekete rigó, a házi veréb, a mezei veréb, és a széncinege hazai állományának éves szaporulata 10 millió fióka feletti.

Természetesen a szakemberek nem azt mondják, hogy ne foglalkozzunk a bajba jutott állatokkal, hanem hogy alaposan mérjük fel a körülményeket, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

A címlapfotó illusztráció.