×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Várhatóan március végéig tart a szigetszentmiklósi olajszennyezés felszámolása

 

Megkezdődött az olajszennyezés felszámolásának következő üteme Szigetszentmiklóson – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című adásában.

December közepén egy lakossági bejelentés alapján derült ki, hogy olajszennyezés fenyegeti a Ráckevei-Duna-ágat. „A bejelentést követő órákban már a legmagasabb fokú készültségben álltunk” – jelentette ki Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A vészhelyzetet azóta sikerült megfékezni, de erről egy korábbi cikkünkben bővebben olvashatnak.

A várhatóan március végéig tartó kárelhárítási műveletek második szakasza a napokban vette kezdetét. Jelenleg ez állandó vízügyi ellenőrzést jelent, illetve megkezdik a szennyezett iszap elhordását. „A munkálatok megnövekedett gépjármű-forgalommal és munkálati zajokkal járhat akár a hétvégén, illetve az esti órákban is, a helyzet súlyosságától függően” – tette hozzá a szóvivő.

Az intézkedéseket tovább sürgeti az eddigi honos növények visszatelepítése a vízpartra, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaállítsák a hely természetes élővilágát. A térségben élő vízparti növényeket telepítenek a szakemberek, elősegítve ezzel olyan fajok spontán visszatelepedését is, melyek védettségük miatt nem ültethetők át. Ezt viszont a munkát segítő eszközök és ideiglenes építmények visszabontása előzi meg, amit a szennyezett iszap pótlása után meg is kezdenek.

Siklós Gabriella hozzáfűzte, hogy az előreírt ütemterv betartását nem tudják megígérni, de a munkatársaival, illetve az alvállalkozókkal is a munkálatok mihamarabbi befejezésére törekednek.


A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza.

 

A címlapfotó illusztráció.