×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háremben szaporodnak a szürkemarhák

 

A nemzeti parkoknak az ősi magyar háziállatfajták megőrzésében is fontos szerepe van.

A Nemzeti Parkok az ősi magyar háziállatfajok és fajták megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Ilyen feladatai vannak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Montág-pusztai Állattartó Telepnek is.

A Makó melletti, Csongrád-Csanád és Békés megye határához közel lévő állattartó telepen most befejeződött a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka – erről számolt be a nemzeti park honlapja.

A novembertől január végéig tartó ellési időszakban több mint 200 borjú született a telepen. Az ütemezett háremszerű pároztatásnak köszönhetően a borjak között kicsi a korkülönbség, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a későbbi nevelésüket. Így jobban átlátható az állomány, könnyebben kiszűrhetők a tenyésztési szempontból nem megfelelő egyedek, a tavaszi kihajtáskor pedig egyszerűbb a borjúgulya kialakítása.

A szürkemarhák impozáns megjelenésükkel az Alföld világszerte ismert szimbólumai. (Fotó: Wikipédia)

A 2018-ban megépített, korszerű telepen négy háremet alakítottak ki a nemzeti park munkatársai. A fő szempont az volt, hogy egy-egy karámba azonos tenyészvonalú tehenek és ugyanilyen bikák kerüljenek. A tehenek és a bikák három hónapig, május 1-ig maradnak háremben. Utána két-két hárem összevonásával két gulyát alakítanak ki, melyekkel megkezdik a természetvédelmi területeken a legeltetést.

A magyar szürke szarvasmarhák valódi hungarikumok, impozáns megjelenésükkel az Alföld világszerte ismert szimbólumai. Évszázadokon keresztül a magyar gazdaságban jelentős szerepet játszott a faj, remek minőségű húsuk miatt nagyon kedvelték a szürkemarhákat Nyugat-Európában is.

A 19. századtól kezdve azonban más fajták kerültek a tenyésztésben előtérbe, ezért az 1960-as évekre a szürkemarhák száma veszélyesen lecsökkent. Ekkor három állami gazdaságban összesen hat bika és kétszáz tehén élt. Mára azonban sikerült megmenteni a fajt, a létszámuk folyamatosan emelkedik. Ebben a nemzeti parkok területei kiemelt szerepet játszanak, a Körös-Maros Nemzeti Park mellett a Hortobágyi Nemzeti Park is.

Címlapfotó: Körös Maros Nemzeti Park/Pap János