×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár a kanapénkból is követhetjük egy albatroszfióka fejlődését

 

A nap 24 órájában működő webkamerán keresztül lehet nyomon követni egy vasárnap kikelt északi királyalbatrosz-fióka mindennapjait Új-Zélandon.

Az úgynevezett Royal Camet a Déli-szigeten lévő Otago régió északi királyalbatros, maori nevén toroa kolóniájának egy-egy költőpárjára irányítják rá minden évben.

Az új-zélandi környezetvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy a fióka vasárnap kikelt egy inkubátorban, majd visszahelyezték a fészekbe. A hím és a tojó két hónapon át gondozza intenzíven a fiókát.

Sharyn Broni vadőr szerint eddig 16 fióka kelt ki az idei 41 tojásból.

Hozzátette, most, hogy a Royal Cam-fióka visszatért a fészekbe, érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe, és végignézni, ahogy a toroa felnövekszik, miközben a faj megóvásával kapcsolatos munkát is megismerheti az ember. A sokáig röpképtelen madárfióka első szárnypróbálgatásai augusztusra várhatók.

A legutóbbi költési szezon közvetítése meghaladta a 2,5 millió megtekintést világszerte, az érdeklődők együttvéve több mint 580 ezer órán át kísérték figyelemmel az albatroszcsalád életét.

Otago-félsziget északi csücske, a Taiaroa Head nevű terület ad otthont a világ legnagyobb királyalbatrosz-kolóniájának, mivel itt bőséges táplálékforrást találnak az óriási tengeri madarak. A királyalbatroszok szárnyfesztávolsága elérheti a 3,5 métert is.

A címlapfotó illusztráció.