×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sárkányok márpedig léteznek

 

Ráadásul a Magyar Természettudományi Múzeumban is van belőlük egy.

A komodói varánusz, vagy más néven komodói sárkány a legnagyobb ma élő gyík a Földön. Bár tüzet nem tudnak okádni, azért az akár 3 méteres testhosszukkal így is elég félelmetesek.

A populációjuk rendkívül sérülékeny, kizárólag az Indonéziához tartozó Kis-Szunda-szigetek némelyikén fordulnak elő. A teljes világállomány nagyjából 6000 egyedre tehető. Ezért igen intenzív természetvédelmi intézkedésekre van szükség a fennmaradásához.

A természetben élő példányok mellett alig több, mint 30 állatkertben tartanak komodói varánuszt világszerte. A múzeumi példányból is kevés van, csak nagy ritkán fordul elő, hogy az Indonéz kormány engedélyezi az elpusztult példányok preparálását. Ugyanis minden komodói varánusz halála után is Indonézia védett állami tulajdonát képezi. Hazánkban egyedül a Magyar Természettudományi Múzeumban látható egy preparált hím.

A hatalmas komodói varánusz a Természettudományi Múzeum büszkesége. (Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum/György Zoltán)

A komodói varánusz húsevő állat, elsősorban vaddisznókkal, szarvasokkal és vízibivalyokkal táplálkozik, de nem veti meg a döghúst sem, és néha még a saját fajtársait is elfogyasztja. Élő prédáját villámgyorsasággal elkapja és leteríti. Ez erős állkapcsának és éles fogainak köszönhető, de annak is, hogy állkapcsán két méregmirigy ül, amelyekből toxikus fehérjéket választ ki.

Érdekesség a fajról, hogy csak néhány évvel ezelőtt derült ki, hogy a nőstényei szűznemzéssel is tudnak szaporodni. Állatkerti egyedeken figyelték meg, hogy hímek nélkül is képesek világra hozni utódokat.

A világ második legnagyobb varánusz fajának, a szalagos varánuszoknak egyébként élő példányai is vannak a pécsi állatkertben.

Címlapfotó: Magyar Természettudományi Múzeum/György Zoltán