×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A japán kormány motorreformot akar

 

A japán kormány körülbelül 2035-re be akarja tiltani az újonnan gyártott belsőégésű motorok kereskedelmét, valamint el akarja érni az ország zéró károsanyag-kibocsátását 2050-re. Egyebek között ezek szerepelnek abban a zöld növekedés stratégiája című akciótervben, amelyet pénteken fogadtak el.

Az akciótervben az egyik fő cél 2000 milliárd dolláros növekedést generálni a környezetbarát beruházások és termelés területén az évszázad közepéig. Ösztönözni akarják a közműveket, hogy minél gyorsabban álljanak át a megújuló energiaforrások és a hidrogén alkalmazására, és hogy a 2030-as évek közepén az autógyárak már csak elektromos meghajtású járműveket gyártsanak. Szuga Josihide kormányfő már októberben beszélt ezekről, amikor elkezdték összeállítani az akciótervet.

A világ előtt álló környezetvédelmi feladatokkal a zöld beruházásokban lehetőséget kell látni, nem pedig terhet – mondta.

A stratégia végrehajtásához az országnak 30-50 százalékkal több elektromos energiára lesz szüksége, a megújuló energiaforrásokból pedig a mostani háromszorosára, ami az összes energiafogyasztás 50-60 százalékát teszi majd ki. A lehető legnagyobbra akarják növelni az atomenergia mint tiszta energiaforrás termelését is.

Az AP hírügynökség szerint nem lehet tudni, Szugának van-e akkora politikai súlya, hogy elérje az energiahiányban szenvedő ország fokozatos elszakadását az olaj- és gázimporttól.

A terv 14 területen jelöl ki feladatokat, egyebek között tengeri szélerőművek építését, amelyek 2040-re már 45 gigawatt villamos energiát termelnének.

A címlapfotó illusztráció.