×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A világ legnagyobb olajkatasztrófája fenyeget a Karib-tengeren

 

Több mint 30 éve nem látott természeti katasztrófától tartanak a környezetvédők, miután megdőlt egy 1,3 millió hordó olajat szállító venezuelai tartályhajó a dél-amerikai ország közelében található Paria-öbölben. Fokozza a veszélyt, hogy a Karib-tenger a világ egyik legnagyobb biodiverzitású térsége.

Helyi politikusok és környezetvédelmi aktivisták szerint a Nabarima tankhajó körülbelül 1,3 millió hordó (80 millió liter) nyersolajat szállít – ez az ötszöröse annak, amennyit az 1989-ben léket kapott, és ezzel súlyos környezeti katasztrófát okozó Exxon Valdez olajtanker szállított.

A Halászok és a Tenger Barátai (FFS) nevű környezetvédő csoport, amely ötvenezer halászt képvisel, a hét elején a karibi országok vezetőihez fordult, hogy működjenek együtt a tenger és az emberek védelme érdekében, és mentsék meg őket egy környezeti katasztrófától

számolt be a kanadai CBS News.

A Nabarima csaknem két éve vesztegel a Trinidad és Tobago szigetéhez közeli Paria-öbölben. A hajóról nemrég készült felvételek azt mutatják, hogy

a tanker erősen az oldalára dőlt, ami egye nagyobb aggodalmat okoz a környezetvédők körében, akik szerint a Karib-tenger a világ egyik leggazdagabb biodiverzitással bíró térsége.

A hajó a venezuelai állami olajvállalat (Petróleos de Venezuela) és az olasz Eni S. p. A. tulajdonában van. Az Eni szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta: a társaság célja, hogy lefejtsék a kőolajat a hajóról, de nemzetközi szankcióktól tartva inkább megvárják az Egyesült Államok engedélyét.

Az amerikai kormány 2017-ben vonta embargó alá Venezuelát, miután Washington szerint nem demokratikus úton választották újra Nicolás Maduro elnököt.

A címlapfotó illusztráció.