×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sikerült megmenteni a partra sodródott delfinek közül 88-at a tasmán partoknál

 

Több száz cet esett csapdába a sekély vízben a tasmán partoknál. A hírek szerint csütörtök délutánig 88 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint sikerült megmenteni.

A tasmániai nemzeti parki és természetvédelmi szolgálat (TPWS) igazgatója, Nic Deka elmondta, hogy a kedd óta zajló mentőakcióban csütörtök délutánig 88 gömbölyűfejű-delfint sikerült kiszabadítani, és arra számítanak, hogy ez a szám tovább emelkedik a nap végére.

Becslések szerint mintegy 470 gömbölyűfejű-delfin rekedt meg Strahan város közelében

a tenger sekély vizében. A már biztosan elpusztult tengeri emlősök száma eléri a 380-at.

A mentőakció tovább folyik. Még mindig vannak olyan példányok, amelyeken segíteni tudnak. Egyúttal már azzal a kérdéssel is foglalkoznak, hogy mi legyen az elpusztult példányok testével. A legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy a bomló tetemeket a tengerbe juttatják.

Még nem lehet tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de tudósok szerint a gömbölyűfejű-delfinek között különösen erősek a társas kötődések. A faj az egyik leggyakrabban partra vetődők közé tartozik.

Ausztrália modern kori történetében még soha nem sodródott partra és pusztult el ilyen sok tengeri emlős.

Tasmániában a feljegyzések szerint 1935-ben 294 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. Ausztrália nyugati részén pedig 1996-ban Dunsboroughban 320 rövid- és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra.

A címlapfotó illusztráció.