×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A vártnál hamarabb elérte az Északi-sarkot a vékony jég miatt a Polarstern kutatóhajó

 

A vártnál hamarabb elérte a Föld legészakibb pontját a vékony és gyorsan olvadó jég miatt a Polarstern német kutatóhajó, amely minden idők legjelentősebb expedíciója keretében kutatja az Északi-sarkvidék klímáját.

Hihetetlenül gyors utunk volt” – közölte szerdán Marcus Rex expedícióvezető, aki szerint „ijesztő látni, hogy milyen vékony és milyen gyorsan olvad a jég” az Északi-sarkon. „Sürgősen tenni kell valamit, mert az Arktisz nem sokáig várhat tovább” – mondta a tudós.

A Mosaic nevű nemzetközi expedíciót koordináló bremerhaveni Alfred Wegener Intézet júliusban azt közölte, hogy a sarkvidéki jég minden korábbinál kisebb volt abban a hónapban a műholdas mérések kezdete óta.

Az észak-sarkvidéki jégtakaró rendszerint márciusra éri el legnagyobb és szeptemberre a legkisebb kiterjedését. Az eddigi legkisebb kiterjedést 2012 szeptemberében mérték 3,4 millió négyzetkilométerrel, tavaly a második legkisebbet. Egyelőre nem tudni, hogy idén szeptemberben új rekord születik-e.

A jégtörő 11 hónapja van úton az Északi-sarkvidéken. Eleinte egy óriási jégtömbhöz odafagyva sodródott, a jégtábla azonban júliusban darabokra tört az olvadás hatására, azóta a hajó saját erőből halad.

Az Északi-sarkon áthaladva a Polarstern Szibéria felé indul, hogy útközben a fagyási folyamat kezdetét kísérje figyelemmel. Igyekszik majd hozzáfagyni egy jégtáblához, hogy azzal együtt sodródjon előre. A misszió befejezését októberre tervezik.

A 17 ország részvételével zajló, 140 millió eurós (50 milliárd forintos) expedíció tavaly szeptemberben indult Bremerhavenből, az ottani Alfred Wegener Sark- és Óceánkutató Intézet vezetésével, célja pedig a globális felmelegedés Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásának tanulmányozása és a klíma változását előrejelző tudományos modellek tökéletesítése.

A címlapfotó illusztráció.