×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új békafajt fedeztek fel Madagaszkáron

 

Új békafajt fedezett fel Madagaszkáron egy nemzetközi kutatócsoport.

A vöröslábú béka a keskenyszájú békacsaládhoz tartozik. A faj elnevezése a madagaszkári nyelvből származik: a ranjo lábat, a men pirosat jelent – közölte a Darmstadtban működő Hesseni Nemzeti Múzeum kedden a honlapján.

Az új békafajt német, madagaszkári és olasz kutatók csoportja fedezte fel, amely biodiverzitással kapcsolatos kutatásokat végzett Madagaszkáron.

A béka jellegzetes vörös lába ülő helyzetben nem látszik, de mozgás közben előtűnik. A kutatók számára egyelőre nem világos, hogy miért ilyen színű a béka lába, de elképzelhetőnek tartják, hogy a figyelmeztető szín a ragadozók elleni védekezést szolgálja.

A madagaszkári esőerdőket benépesítő sok fajhoz hasonlóan ennek az új békafajnak a fennmaradását is fenyegeti az élőhelyek fokozatos megsemmisítése” – figyelmeztetett Jörn Köhler, a Hesseni Múzeum kutatója.

A vöröslábú béka élőhelye szintén veszélyben van, mert a sziget keleti partján él, ahol jelentős erdőterületeket égetnek fel, ami megtizedeli az ott élő fajokat. Madagaszkáron jelenleg 366 békafajt ismernek.