×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újjáéledt a Velencei-lagúna gazdag élővilága

 

Kíváncsi rákok, békésen úszkáló medúzák és halrajok, valamint színpompás hínárok uralják jelenleg Velence víziútjait, amelyekre szokatlan békesség köszöntött az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások nyomán.

„A lagúna növény- és állatvilága nem változott a korlátozások alatt. Az egyetlen dolog ami változott, az az, hogy most lehetőségünk nyílik gyönyörködni benne” – mondta Andrea Mangoni zoológus.

A járványügyi korlátozások bevezetése óta nem csupán a turisták tűntek el Velencéből, hanem a város víziútjai sincsenek zsúfolásig tele hajókkal, vízibuszokkal és gondolákkal.

Mangoni számára ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezze a Velencei-lagúna sokszínű ökoszisztémáját. A zoológus egy nemrég közzétett felvétele, amelyen egy medúza úszkál a város egyik csatornájának áttetsző vizében, óriási népszerűségnek örvend az interneten.

Jelenleg általában 50-60 centiméter, de előfordul, hogy akár egy méter mélyre is lelátni a felszínről. Ez azt jelenti, hogy olyan állatokat is láthatunk, amelyeket eddig elrejtett a szemünk elől a zavaros víz – mondta Mangoni, hozzátéve, hogy 20 éve dolgozik Velencében és még soha sem látta ennyire tisztának a város víziútjait.

Marco Sigovini, a Velencei Tengertudományi Intézet (ISMAR–CNR) kutatója először észlelt tengeri fajokat a város központi részein. „A Velencei-lagúna növény- és állatvilága sokkal színesebb és érdekesebb, mint az ember gondolná” – jegyezte meg a szakember.

Sigovini szerint a városban nem csupán a szennyezéssel együtt járó hajóforgalom csökkent, hanem a zaj is, amely szintén a szennyezés egy formája és a lagúnában élő teremtmények nagy részét zavarja.

A szakember szerint a medúzák nagy száma korántsem meglepő. „Az elmúlt 20-30 évben megnőtt a számuk. Egyre gyakrabban merészkednek be a lagúnába, különösen az év bizonyos szakaszaiban, talán az áramlatokkal együtt érkeznek. Normális esetben azonban óriási a hajóforgalom, így valószínűleg sokuk elpusztul” – mondta Sigovini, aki a jelenlegi helyzet ellenére nem túl derülátó a jövőt illetően.

Ez a néhány hónapnyi korlátozás nagy valószínűséggel nem lesz elegendő ahhoz, hogy változásokat hozzon az ökoszisztéma minőségében” – jegyezte meg a szakember.

A címlapfotó illusztráció.