Műanyagevő hernyók segíthetnek a környezetszennyezés csökkentésében

 

A kutatók még 2017-ben fedezték fel, hogy a kis viaszmoly lárvái segíthetnek a bolygó egyik legégetőbb problémájának megoldásában, a műanyagszennyezésben – olvasható a CNN cikkében.

A hernyók képesek még a polietilénen is átrágni magukat, amely a legszélesebb körben használt biológiailag nem lebomló műanyag. A kutatók most arra is rájöttek, hogy a hernyó miért képes erre – ez pedig a bélbaktériumnak köszönhető.

A Proceedings of the Royal Society B tudományos lapban publikált tanulmány szerint a kis viaszmolyok szervezetében olyan bélbaktériumok találhatók, amelyek nélkülözhetetlenek a műanyagok lebontási folyamatában.

A viaszmoly lárváit a természetben kártevőnek tekintik, mivel a méhkaptárakban él, és az ottani viasszal táplálkozik. Műanyagevő képességét véletlenül fedezték fel, amikor egy amatőr méhész Spanyolországban műanyagzacskóba tette a kártevőket, a hernyók azonban rövid idő alatt kirágták magukat.

Az ezután végzett kísérletből kiderült, hogy a kis kártevők gyorsabban képesek lebontani a polietilén műanyagzacskókat, mint bármilyen más eddig ismert módszer.

Ahhoz viszont, hogy a hernyókat hatékonyan alkalmazni tudják a műanyaghulladék elleni küzdelemben, még további kutatások szükségesek.