Mikroműanyagot találtak egy újonnan felfedezett mélytengeri rákfajban

 

Mikroműanyagot találtak egy újonnan felfedezett rákfajban, mely a Csendes-óceánban 6500 méter mélyen él. A WWF ehhez kapcsolódóan világszintű petíciót kezdeményezett a műanyagszemét-áradat megfékezésére.

A brit Newcastle-i Egyetemnek a felfedezést tevő kutatói ezért az Eurythenes plasticus nevet adták a felemáslábú rákok rendjébe tartozó állatnak – áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

Ezzel a névvel a tengerek szennyezettségére kívánják felhívni a figyelmet és nyomatékosítani, hogy sürgősen tenni kell valamit a hatalmas műanyagáradat ellen” – mondta Alan Jamieson, a kutatócsoport vezetője. A szakértők eredményeikről a Zootaxa című szaklapban számoltak be.

A felfedezéshez kapcsolódóan a WWF nemzetközi egyezmény elfogadását szorgalmazza a műanyagszennyezettség ellen.

Mennyi figyelmeztetésre van még szükség ahhoz, hogy cselekedjen a világ? Az újonnan felfedezett faj bolygónk egyik legtávolabbi helyén él, mégis már most meg van fertőződve. A műanyag ott van a levegőben, melyet belélegzünk, a vízben, melyet iszunk, és már azokban az állatokban is, melyek az emberi civilizációtól távol élnek” – fejtette ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerkutatója.

A felemáslábú rákban polietilén-tereftalátot (PET) találtak. Ez az anyag számos mindennap használatos tárgyban, például eldobható palackokban, fóliákban és textíliákban megtalálható.

Percenként átlagosan egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe. Ezért nagy szükség van egy ENSZ-egyezményre, mely globálisan előírja a szemét csökkentését és a hulladékkezelés javítását. Európától és Ausztriától is elvárjuk, hogy ökológiai lábnyomát minden szinten csökkentse. „A politikának sürgősen meg kell hoznia a szükséges törvényeket ahelyett, hogy a felelősséget az egyénre hárítsa” – mondta Hein.

A címlapfotó illusztráció.