Finomabbnak találják a sirályok az ételt az emberek kezéből

 

A brit Exeteri Egyetem kutatói sirályokkal végzett kísérlete meglepő eredményt hozott. A madarak többsége a kétféle étel közül azt választotta, amelyiket az emberek kezében látták előtte – olvasható a CNN cikkében. Ebből az következik, hogy a sirályok döntését nagyban befolyásolja az emberi cselekedet.

A sirályok számos tengerparti városban okoznak kellemetlenségeket például azzal, hogy gyakran ellopják az emberek ételeit. Hogy ennek mi lehet a magyarázata, azt most vizsgálták először a kutatók.

Madeleine Goumas, a tanulmány vezető írója azt szerette volna kideríteni, hogy a sirályokat csak az étel látványa vonzza, vagy az emberek cselekedetei irányítják az adott ételre a figyelmüket.

A kísérletben a kutatók egyesével megközelítve a madarakat két vödröt tettek le, melyekben becsomagolt sütemények voltak. Az egyikben lévőt kivették, majd 20 másodpercig fogták, mielőtt visszatették a vödörbe. A másikhoz nem nyúltak.

A 39 vizsgált sirály közül 24 nyúlt az ételhez, ebből pedig 19, azaz majdnem a 80 százalékuk azt választotta, amelyiket a kutatók megfogták.

A kísérletet tárgyakkal is megismételték, de itt nem értek el hasonló eredményt.

A kutatás tehát azt az eredményt hozta, hogy az emberek viselkedése fontos szerepet játszik abban, hogy a sirályok milyennek találják az ételt, és ez részben magyarázatot ad arra, hogy miért tudtak ilyen sikeresen beilleszkedni a városi környezetbe.