Macskasziget, rókafalu és szarvasváros – különleges állatos helyek Japánban

 

Bár a szigetországban keveseknek van lehetőségük – főként a hosszú munkaórák és a helyhiány miatt – háziállatot tartani, a japánok mégis hódolhatnak az állatok iránti rajongásuknak, hiszen az ország minden térségében találni valamilyen különleges állatos helyet.

Szikaszarvasok a Nara parkban (Fotó: hirado.hu)

Japán hajdani fővárosát, Narát – ahol a világ legnagyobb bronz Buddha-szobra is található – például a szarvasok uralják. A városban, főként a Nara parkban és környékén több mint ezer szarvas él szabadon a járókelők és a turisták között. Az állatok rendkívül szelídek, sokan fényképezik, simogatják, etetik őket. A szarvasokra nagyon vigyáznak, a forgalmat irányító rendőrök például megállítják az autókat, ha egy szarvas épp átkel az úton.

A szikaszarvasokat a város védelmezőiként tartják számon,

a legenda szerint Takemikazucsi istenség egy fehér szarvas hátán érkezett a városba látogatóba, ezért az állatokat szentként tisztelik. Egészen a 17. század közepéig egy szikaszarvas megölése olyan komoly bűncselekménynek számított, amelyért halálbüntetés járt.

A parkban külön a szarvasoknak készített kekszet is árulnak, azonban aki ilyet vesz, készüljön fel rá, hogy az állatok egy percen belül köré gyűlnek és bökdösni kezdik a finom falatokért. Japánban azonban még a szarvasok is udvariasak, és a legtöbb meghajlással köszöni meg a falatokat.

Nyulak szigete

A nyulak szigete, Okunosima Hirosima prefektúrában található. A turisták körében egyre kedveltebb szigeten több mint ezer nyúl szaladgál szabadon. Arról, hogy hogyan kerültek a nyulak erre a kicsiny szigetre, csak feltételezések vannak. Az egyik teória szerint a japán kormány telepítette az állatokat a szigetre, ahol a második világháború előtt titkos katonai tevékenységet folytattak, mérgező gázokat állítottak elő,

amelyeket valószínűleg a nyulakon teszteltek.

A világháborúban a gyárat (a nyúlpopulációval együtt) megsemmisítették. Később, 1971-ben a szigeten szabadon engedtek nyolc nyulat, és a számuk ismét hamar megugrott. A szigeten egy hotel található, amely körül a nyulak általában gyülekeznek, hiszen itt etetik őket legtöbbet a turisták. Ha van az embernél egy kis nyúlcsemege – amit a szigeten is lehet vásárolni – több tucat nyúl is az ember köré gyűlhet a finom falatokra várva.

Macskák szigete

Hasonló sziget Aosima, amelyet a macskák szigeteként emlegetnek. Kevesen laknak itt, talán, ha húszan,

a macskák száma azonban meghaladja a 120-at.

Az 1,6 kilométer hosszú sziget Japán nyugati részén található, és mára felkapott turistalátványosság lett annak ellenére, hogy az egykor nyüzsgő halászfaluban nem találni sem hoteleket, sem éttermeket, és csak idősek lakják.

Az első macskákat a rágcsálók elszaporodása miatt vitték a szigetre, most azonban turistalátványosságnak számítanak, és a hajók naponta érkeznek a kikötőbe a látogatókkal, akik fotózzák, simogatják és etetik őket.

Rókák faluja

A fősziget északi részén, a hegyek között található a Zao rókafalu, ahol több tucat róka él szabadon. Mivel vadállatokról van szó, a látogatók épségére gondozók ügyelnek, néhány egyedet azonban meg lehet simogatni, lehet az állatokkal játszani, sőt, meg lehet némelyiket ölelni is.

Japánban a rókáknak mágikus erőt tulajdonítottak.

A szentélyek egyharmada a sintóban az aratás és a gabona istenségének, Inari Ókaminak épült, a rókákat az ő hírnökeinek tartották.

Különleges állatos helyekre nemcsak vidéken, hanem a nagyvárosokban is rábukkanhatunk: rengeteg állatos kávézó létezik, ahol törpemalacokat, baglyokat, kígyókat vagy sünöket is simogathatunk a kutyák és macskák mellett.