Az erdei fülesbagoly legyőzte a füleskuvikot és az uráli baglyot

 

Az erdei fülesbagoly lett az év madara, a szavazáson versenyben volt még a füleskuvik és az uráli bagoly – hangzott el csütörtökön az M1-en.


Az erdei fülesbagoly közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. A világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6 500-12 000 pár közé becsülhető, a Kárpát-medencében kedvenc telelési területük Közép-Magyarországon és a Vajdaságban van – közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivője.

A madár ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. A hazai vizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az Év madara akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

A címlapfotó illusztráció.