Több mint ezer kilométert vándorolt egy tigris Indiában, hogy párt találjon

 

A ragadozó öt hónap alatt 1300 kilométert tett meg eddig, a szakártők szerint zsákmány, területfoglalás vagy társkeresés lehetett a célja. Végül egy természetvédelmi területen találta meg új otthonát – számolt be róla Ravikiran Govekar, a Maharashtra állami erdészeti osztály igazgatója.

A T1-C1-ként emlegetett nagymacska vándorlását egy kutatócsoport követte végig, és az adatok szerint ez az eddigi leghosszabb út, amit valaha egy nagymacskánál rögzítettek – olvasható a CNN cikkében.

A hím tigriseknél a vándorlás természetes folyamat. Elhagyják azokat a területeket, amelyek már túl sűrűn lakottak, és újat keresnek, ahol dominanciájukat érvényesíthetik.

A két és féléves egyedet már születése óta figyelték a kutatók, 2019 februárjában pedig egy rádióvevős nyakörvet helyeztek rá és két testvérére, hogy a fiatal állatok vándorlását tanulmányozzák.

A nagymacska júniusban kezdte meg vándorútját, de nehéz feladat állt előtte: olyan helyet kellett találnia, ahol

bőséges zsákmányt és párt is tud szerezni magának,

ami meglehetősen sok időt vett igénybe, és kalandos utat járt be.

Az állatot még mindig figyelik, és a nyakörvet csak akkor távolítják majd el, amikor az elem teljesen lemerült. A kutatók úgy vélik, a tigris megmarad a kiválasztott természetvédelmi területen, mert bőven akad táplálék és megfelelőek a körülmények.

A tigrisek egyébként a leginkább veszélyeztetett fajok közé tartoznak,

kevesebb mint négyezer példány él belőlük.

A fiatal állatok útjának megfigyelésével a kutatók azt remélik, jobban fel tudják mérni a vándorlás lehetséges útvonalait, és így megelőzhetők az összetűzések a ragadozók és az emberek között.