Több évtizede eltűnt állatfajra bukkantak Vietnamban

 

A kancsilfélék családjába tartozó félig őzre, félig egérre emlékeztető állatot élelemkeresés közben rögzítette egy vietnami erdőbe kihelyezett kamera.

Az ezüstös hátú állatot, melynek mérete megegyezik egy nagyobb nyúléval, utoljára 1990-ben azonosították, amikor egy példányt elejtett egy vadász, és felajánlotta a kutatóknak – olvasható a National Geographic cikkében.

Andrew Tilker, a Global Wildlife Conservation biológusa elmondta, már régóta áhítoztak arra, hogy

bizonyítékot találjanak rá,

hogy ez a faj még mindig az élők sorában van.

A kutatócsoport korábban a helyi lakosoktól igyekezett információt gyűjteni a fajról, akik elmondták, hogy egy-egy példány időnként feltűnt a környéken, így feltételezték, hogy az állat mégsem tűnt el teljesen. Három kamerát helyeztek ki az erdőbe Vietnam déli részén, ahol öt hónapon keresztül folytatták a megfigyelést.

A világ legkisebb patásával a feltételezések szerint a leopárdok, vadkutyák és pitonok táplálkoznak, de hosszas eltűnésük oka nagy valószínűséggel

a vadászok által kihelyezett csapdák.

A kutatók azt remélik, hogy ezentúl hatékonyabban tudnak a faj védelmére kelni, és hogy az eredmények más eltűntnek hitt fajok felfedezésében is segítségül szolgálhatnak.

Az állatról készített kutatási anyagot a Nature Ecology & Evolution tudományos lapban publikálták.