Mentett parlagi sasok térhettek vissza a vadonba

 

Természetvédelmi együttműködés eredményeként két fokozottan védett parlagi sast engedtek szabadon a felépülésük után. Korábban mindkét madarat legyengülve, repülésképtelen állapotban találták – írja sajtóközleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A gyógyulásért és repatriálásért felelős büszke csapat a sasok elengedése előtt (Fotó: Horváth Márton)

A fiatalabb sas a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz érkezett lakossági bejelentés alapján került kézre Somogyvámos közelében. A madáron sérülésnek nem volt nyoma, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosához került. Jól reagált a kezelésre, teljesen felépült, ezután a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jászberényi Sasközpontjába, a későbbi elengedés helyszínére szállították.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a Szerb Madártani Egyesület munkatársai találták meg egy Orosháza közeli parlagisas-fészek közös ellenőrzésekor. A legyengült, repülésképtelen állatot azonnal a Szegedi Vadasparkba vitték, ahol a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően hamar felépült, majd ezt követően szintén a sasközpontba került.

A sasokat még az esemény előtt műholdas jeladóval látták el a szakemberek, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése visszaigazolhatja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, illetve lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.