Maszkok millióit osztják szét Delhiben a szennyezett levegő miatt

 

Ötmillió maszkot osztanak szét az indiai főváros, Delhi iskoláiban, miután a szennyezés olyan mérgezővé tette a levegőt, hogy a tisztviselők kénytelenek voltak közegészségügyi vészhelyzetet kihirdetni.

(Fotó: Twitter)

Az indiai Legfelsőbb Bíróság megbízott testülete számos korlátozást vezetett be a fővárosban és két szomszédos államban, mivel a levegő minősége súlyos szintre romlott. Jelenleg a levegő veszélyes részecskeszintje az Egészségügyi Világszervezet (WHO) maximális értékének hússzorosa – írja a BBC.

Minden építkezést egy hétre felfüggesztettek, a városi iskolák legalább jövő hét keddig zárva tartanak, és a tűzijátékokat is betiltották. Hétfőtől kezdve a város átmeneti rendszert vezet be, mely alatt csak páratlan vagy páratlan rendszámú autók vehetnek részt a forgalomban az adott napokon a légszennyezés csökkentése érdekében.

Delhi gázkamrává változott

Delhi minisztere, Arvind Kejriwal szerint a város gázkamrává változott.

A maszkokat a diákoknak és szüleiknek adják ki, Kejriwal pedig felkérte az embereket, hogy a lehető legtöbbször használják őket. A mélyen a tüdőbe bejutó apró – PM2,5 néven ismert – részecskék szintje a városban 533 mikrogramm / köbméter. A WHO ajánlása szerint a PM2,5 szint 24 órán belül nem haladhatja meg a 25 mikrogrammot köbméterenként.

Narendra Modi indiai miniszterelnök (b) és Angela Merkel német kancellár az elnöki palotánál tartott fogadási ünnepségen (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

Ahogy a vastag fehér szmog betakarta a várost, a lakosok képeket készítettek a környékről. Az Angela Merkel német kancellár hivatalos látogatásáról készült fotókon jól látható a szmog elhomályosító hatása az elnöki palotában. A találkozón mindkét vezető figyelmen kívül hagyta a bejelentett közegészségügyi vészhelyzetet és elutasította a maszkok viselését.

A helyzet évről évre változatlan, ami miatt sok lakos dühös

Nem gondoltam, hogy ennyire rosszra fordul. Tényleg azt akarjuk, hogy gyermekeink ilyen környezetben nőjenek fel? Senki sem törődik vele, senki sem akar javítani a helyzeten” – mondta egy polgár.

A vastag szmog a hétvégi Indiai–Banglades krikett mérkőzésre is hatással lehet. Korábban, 2017-ben már rendeztek összecsapást hasonló körülmények között Srí Lanka ellen. Akkor a vendégek játékosai közül többen elhányták magukat a pályán.

Banglades edzője azonban azt mondta: az irritált szem és a torokfájás ellenére is kiáll a csapata.

Senki sem haldoklik. Bangladesben is van egy kis légszennyezés, így ez más országokkal ellentétben minket nem ért sokként. A csapat most kezdte el a játékot, és senki sem panaszkodott túl sokat” – tette hozzá.

A tarlóégetés a legsúlyosabb probléma

A levegőminőség minden év novemberében és decemberében romlik, aminek az egyik fő oka, hogy a szomszédos Punjab és Haryana államok gazdái tarlót égetnek a mezők megtisztítása érdekében. A helyzetet a Diwali hindu fesztivál idején égbe eresztett tűzijáték szintén súlyosbítja.

Más okai is vannak a levegőminőség romlásának, mint az építkezési por, valamint a gyárakból és a járművekből származó károsanyag-kibocsátás, de továbbra is a mezőgazdasági tüzelés a legnagyobb probléma.

Több mint kétmillió gazdálkodó 23 millió tonna növényi maradékot éget el telente Indiában, mintegy 80 ezer négyzetkilométeres mezőgazdasági földterületen. A Harvard Egyetem kutatóinak műholdas adatok felhasználásával készített becslése szerint Delhi 2012 és 2016 közötti légszennyezettségi értékeinek közel fele a tarlóégetés miatt mutatott kiugró adatot.