Lótrágyából fedezi energiaszükségletét a Helsinki Nemzetközi Lóshow

 

Megdicsérte a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a Helsinki Nemzetközi Lóshow-t, amiért saját forrásból, a lovak trágyájából fedezi teljes villamosáram-szükségletét.

A FEI világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta.

A lovasbemutatón a trágyából nyert árammal működtették például a világítást, az eredményjelző táblákat, a mobiltelefon-töltő állomásokat.

(Fotó: EPA/Mauri Ratilainen)

Az ötödik egymást követő évben fedezték áramszükségleteiket lótrágyából

A helsinki lóshow immár az ötödik egymást követő évben fedezte áramszükségletét lótrágyából a Fortum HorsePower áramszolgáltató által kifejlesztett technológia segítségével. Két deciliter híg lótrágyából már fel lehet tölteni egy mobiltelefont, két ló trágyája pedig elegendő egy család éves hőenergia-szükségletének fedezésére – mondta Anssi Paalanen, az innovatív cég alelnöke.

A HorsePower-féle rendszer 2015-ös üzembe helyezése óta 70 ezer tonna lótrágyát gyűjtöttek be, ebből 1250 ügyfelet láttak el hővel és az országos áramhálózatba is juttattak energiát. „A technológia óriási lehetőségeket kínál a nagy lóállománnyal rendelkező országoknak” – jelentette ki Paalanen.

A helsinki lovasbemutató egyedülálló a lótrágya energiává alakításának méretét tekintve

A helsinki lovasbemutató egyedülálló a lótrágya energiává alakításának méretét tekintve – közölte egy szóvivő. Mint elmondta, az áprilisi svédországi FEI-Világkupa döntőjén is állítottak elő elektromos energiát a résztvevő lovak trágyájából, de messze nem olyan nagy méretekben, mint a helsinki rendezvényen.

A svájci, Lausanne-i központi Nemzetközi Lovas Szövetség delegációt küldött a finnországi lóshow-ra, hogy megismerkedjen a trágyát villamos energiává átalakító finn technológiával. A küldöttség elismerően nyilatkozott a technológiáról, amely úgymond csökkentheti a hagyományos, környezetszennyező energiahordozók használatát a lósportban.

FEI elnöke, Ingmar De Vos szerint a finn kezdeményezés azt bizonyítja, hogy a lovassport-közösség komolyan veszi a környezet védelmét.