Óvatosan kell kezelni a vízkészletet

 

Magyarország édesvízkészletét a jövőben a jelenleginél „sokkal óvatosabban és nagyobb tartalékolással” kell kezelni – mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa kedden az M1-en.

A műsorban elhangzott, hogy az október 15-én Budapesten kezdődő Víz Világtalálkozó központi témája a globális vízválság megelőzése lesz.


Ferencz Orsolya, aki egyúttal az űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, közölte, hogy Magyarország vízellátottsága jelenleg jónak tekinthető, de a jövőben a klímaváltozás miatt a magyar folyók vízgyűjtőterületein akár alacsonyabb is lehet a vízhozam, ezért a vizet óvatosan kell felhasználni – tette hozzá.

A szakértő szerint meg kell akadályozni, hogy a jövőben az Alföld bizonyos területei félsivatagossá váljanak. „A Kárpát-medence csapadékeloszlása az elmúlt évtizedekben csökkenő tendenciát mutat” – mondta.

A mezőgazdaságra térve kiemelte: az emelkedő hőmérséklet miatt az öntözéses gazdálkodásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Egyúttal fontosnak nevezte az esővíztároló rendszerek fejlesztését, és a termőtalaj vízmegtartó-képességét növelő új, innovatív technológiák alkalmazását is.

A címlapfotó illusztráció, a képen a Szombathely és több környező település árvízvédelmét szolgáló dozmati árvízvédelmi tározó az átadás napján, 2019. október 8-án. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)