Eszközhasználó disznókat vettek videóra egy párizsi állatkertben

 

A kutatók egy kritikusan veszélyeztetett disznófajtát, a Cebu szigeti disznót figyelték meg az állatkertben, amikor észrevették, hogy a kondából több állat is fadarabok segítségével próbálta túrni a földet, hogy fészket építsen magának.

Az, hogy egy állat az emberhez hasonlóan képes az eszközök használatára nem újdonság. Többféle állatot is sikerült már a természetben megfigyelni eszközhasználat közben, kezdve a csimpánzoktól a varjakon át egészen a delfinekig. Arra azonban, hogy a disznók is képesek erre, mindeddig nem volt példa.

A tanulmány egyik írója, Meredith Root-Bernstein ökológus elmondta, hogy az egyik nőstény a megfigyeléskor éppen fészeképítésbe kezdett. Először elhordta a faleveleket a szájában, majd egy darabig az orrával túrta a földet – olvasható a CNN cikkében.

Ezután egy nagyobb kéregdarabot vett a fogai közé, és azzal kezdett ásni.

A kutató többször visszatért az állatkertbe, hogy nyomon kövesse az állatok különös viselkedését. Az első eset még 2015-ben történt, azóta a kutató többször is visszatért az állatkertbe kollégáival, és kíváncsiságból több kelléket is elhelyeztek az állatok kifutójában.

2016-ban az említett koca utódjával együtt újra megkísérelte az ásást, ezúttal egy bottal a szájában, továbbá egy hím is próbálkozott, bár kevésbé ügyesen. Az eset 2017-ben is megismétlődött.

A tanulmányban kiemelik, hogy az eszközhasználat az orral vagy patával történő ásással összehasonlítva kevésbé bizonyult hatékonynak. A kérdés, hogy miért tettek mégis így a disznók? Az egyik lehetséges ok, hogy csak élvezetből ástak eszközökkel.

Fakadhat a természetestől eltérő körülményekből is, vagy lehetséges, hogy a módszer még nem ismert okból, de pozitívan hat a fészeképítésre.

A viselkedést úgy tűnik a kondán belül tanulták,

ahol hasonlóképp tanítják az utódokat, mint az embereknél. Arra, hogy a disznókat eszközhasználat közben figyeljék meg, ebben a kutatásban volt először példa.

A kutatás a Mammalian Biology tudományos lapban jelent meg.