Az elektromobilitás jövőjét és kihívásait vitatják meg az idei Emobility Forumon

 

Ötödik alkalommal rendezik meg az elektromobilitási szektor legnagyobb szakmai és üzleti, régiós és magyarországi seregszemléjét szeptember 18–19-én. Az iparági szereplők az elektromobilitás nemzetközi és hazai trendjeit vitatják meg.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Elektromobilitás Szövetség az iparág legnagyobb régiós seregszemléjét szeptember 18–19-én a budapesti Millenáris Park Rendezvényközpontban. Szakmai előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken járják körül a közlekedési eszközök, a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésének és a felhasználói szokások változásának és megváltoztatásának lehetőségeit.

A rendezvényre 13 ország több mint 400 előadója érkezik.

Az Emobility Forum hazai kezdeményezés, de már nemzetközi fórummá nőtte ki magát, mely kifejezetten az elektromobilitásra fókuszál – mondta Pető József, a Magyar Elektromobilitás Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A rendezvényre 13 országból több mint 400-an érkeznek

Akiket foglalkoztat az elektromos hajtás és a zöld rendszámos gépjármű, azok nagyon sok kérdést fogalmaznak meg magukban a témával kapcsolatban – mondta a főtitkár. A rendezvény iránt óriási az érdeklődés.

A sajtóban és a közösségi médiában rengeteg tévhit jelenik meg, ezért a konferencia remek lehetőség arra, hogy az emberek a kérdéseikre hiteles forrásból kapjanak válaszokat – tette hozzá.

Az elektromos járművek egyre népszerűbbek

Sokan azt gondolják, hogy az elektromos járművek csak később terjednek el, lesznek népszerűek, a jelenben azonban már egyre több elektromos autóval találkozunk.

A korábbi években Magyarországon is a közvélemény az elektromos autók használatát a „kivételezettek” kiváltságának gondolta, és fel sem merült, hogy akár elektromos rollerrel vagy kerékpárral is el lehet jutni egyik pontból a másikba. Ezzel szemben az elektromobilitás mára az egyéni autós közlekedés és mikromobilitás, illetve a tömegközlekedés és könnyű teherszállítás meghatározó tényezőjévé vált, válik.

A hazai statisztikák szerint

az idei első fél évben csaknem 200 ezren  indítottak el magyarországi e-töltőállomásokon töltést,

és ezek száma folyamatosan bővül. Idén több mint 500 töltőfejet adtak át és helyeztek üzembe országszerte. A zöld rendszámmal regisztrált – azaz legalább 25 kilométert tisztán elektromos hajtással megtenni képes plug-in hibrid és elektromos – gépjárművek száma meghaladta a 12 ezret.

Fiatalok és idősek is használják

Ezek az újítások együtt működnek, a fiatalok és az idősek egyaránt használják, a konferenciának ez is a témája, és szerepel a palettán a városi elektromos teherszállítás, a mikromobility megoldások, illetve az elektromos tömegközlekedés – mondta Pető József.

A konferencia szintén aktuális témája ezen eszközök szabályozása, mely egy közös munka eredménye az Innovációs és Technológiai Minisztérium és Budapest fővárosával. Fel kell mérni,

át kell gondolni, hogy mire van szükség most, és mire lesz szükség a jövőben

a közlekedésben.


A Kossuth Rádió Napközben című műsora.