Internetes sztár volt az elpusztult tengeri borjú

 

Elpusztult az a kilenc hónapos tengeri borjú (dugong), amelyet még tavasszal találtak Thaiföld déli partjainál. A gondos ellátás ellenére a tengeri emlős fertőzést kapott, amelyet vélhetően műanyag szennyezés váltott ki.

A dugongok tengeri emlősök, amelyek akár három méterre is megnőhetnek. Veszélyeztetett állatfaj, Thaiföldön számuk 250 alá süllyedt. Az árva tengeri borjúra áprilisban találták rá Krabi partjainál.

A Mariamnak elkeresztelt állat belopta magát a thaiföldiek szívébe, ahogyan gondozójához bújt. Igazi internetes sztár lett – számolt be a The Guardian.

Sokan figyelték sorsának alakulását webkamerákon keresztül, az etetéseket és mindennapi tevékenységeit. Szeretett a kutatók kajakja mellett úszni, úgy követte őket, mint anyját.

A kis dugong egy hete azonban furcsán viselkedett, nem fogadta el a táplálékot, ezért megfigyelésre vitték, de pár nap múlva életét vesztette.

A boncolás után gyomrában és bélrendszerében műanyag maradványokat találtak. Gondozója elmondta, hogy remélték, hogy 18 hónapos kora után szabadon engedhetik a tengeri emlőst, ugyanis a természetben addig anyjuk gondoskodik róluk.