Csaknem tízmillió hektárnyi vadon veszett oda az Egyesült Államokban

 

Az Egyesült Államokban csaknem 9,7 millió hektárnyi vadon veszett oda 2001 és 2017 között a mezőgazdaság, az energiafejlesztés, a lakásépítés és egyéb emberi tényezők miatt – derül ki egy kedden közzétett független jelentésből.

Egy önkéntesek tisztítja a nyersollajjal szennyezett tengerpartot Kalifornia partjainál, a Santa Barbara-i turistaparadicsom közelében 2015. május 20-án, miután egy csővezeték átszakadása miatt legkevesebb 80 ezer liter nyersolaj ömlött a tengerbe (Fotó: MTI/EPA/Michael Nelson)

(Fotó: MTI/EPA/Michael Nelson)

A Center for American Progress kutatóintézet tanulmánya szerint 2030-ig az Egyesült Államok szárazföldi és óceáni területeinek legkevesebb 30 százalékát kellene megőrizni természetes állapotában a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak és a vadvilág kipusztulásának kivédése érdekében. A szakemberek szerint ennek teljesítéséhez szövetségi és helyi szinten is erősíteni kell a már létező környezetvédelmi irányelveket.

A kutatók a kőolaj- és földgázkitermelés, az útépítés, a lakásépítés, a mezőgazdasági termelés és az egyéb emberi tevékenységek hatásainak felbecsülésével próbálták meg kikalkulálni a természeti területek pusztulásának ütemét. Jelenleg az Egyesült Államok szárazföldi területeinek 12 százalékát teszik ki a nemzeti parkok, ősparkok és egyéb védett területek, míg az óceáni területek 26 százaléka élvez védelmet a kőolaj- és földgázkitermeléstől.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok olyan korszakba lép, amelyben az eddigieknél sokkal jobban rá lesz utalva a természeti világ stabilitására a gazdasági fejlődés, a közösségek egészségének védelme és a klímaváltozás hatásainak kezelése tekintetében.

Az emberi beavatkozástól mentes természeti területek hanyatlása az Egyesült Államok déli és középnyugati részén a legsúlyosabb, a városok, a földművelés, az utak, az erőművek és egyéb fejlesztések területi kiterjedésének növekedése miatt.