Szerencséje, hogy a húsa ehetetlen –112 éves halra bukkantak Amerikában

 

A Minnesotában kifogott halat szénizotópos kormeghatározásnak vetették alá, amiből kiderült, hogy a 10 kilogrammot nyomó példány már 112 éves, ezzel pedig 26 évvel megdöntötte egy szintén ebbe a fajba tartozó előző csúcstartó korát.

Az Észak-Amerikában őshonos bigmouth buffalo képes akár 36 kilogrammos súlyt is elérni, és a legtovább élő édesvízi csontos hal, amely nagyjából 12 ezer fajtát ölel fel – olvasható a National Geographic hírei közt.

Az utóbbi években az egyre fejlődő technikának köszönhetően felfedezték, hogy több halfaj is tovább él, mint feltételezték. A grönlandi cápa például a 270 éves kort is elérheti.

Az Egyesült államok északi részén és Kanada déli részén őshonos bigmouth buffalóról már korábban is feltételezték, hogy hosszú ideig él.

A kutatók apró mintákat vettek 386 kifogott halból vékony szeletet eltávolítva az otolitból, vagyis a hallókőből, amely az állat helyzetérzékelésében és egyensúlyozásában segít úszáskor. Az otoliton évgyűrűk vannak, hasonlóan mint a fák törzsén, így jelzi, hogy hány éves az adott példány. A kutatók ezeket ellenőrizték mikroszkóppal, és több 80-90 éves egyed is volt a vizsgált halak között.

Alec Lackmann, a kutatás vezetője ezután szénizotópos kormeghatározásnak is alávetette a mintákat, és az eredmény egyezett az otolitos vizsgálattal.

Összesen öt hal életkora haladta meg a 100 évet, de az egyik nőstény hal 112 évével rekordot állított fel.

Bár a bigmouth buffalo elég népszerűtlen hal, fogyasztani sem szokták, a kutatók szerint fontos szerepe van a folyók egészségének megőrzésében, például azzal, hogy kiszorítja a betolakodó pontyokat.