A gorillák sem kedvelik az esős időt - VIDEÓ

 

A tokiói állatkertben zsákokat tettek ki a gorilláknak, hogy legyen mivel játszaniuk vagy ráfeküdni, azonban egész másra használták.

A negyven év körüli Toto esernyő gyanánt teszi feje fölé a zsákot, ha elered az eső. Mostanában pedig az egyik fiatal gorilla is elkezdte ezt utánozni – olvasható az Aszahi Sinbun hírei közt.

A csoport domináns hímje, Haoko általában négy lábon közlekedik, esőben azonban hátsó lábaira emelkedve menekül a barlangba.

Az állatkerti gondozó szerint az állatok nem kedvelik, ha vizes a bundájuk, ezért iparkodnak fedett helyre az eső elől.

A gorillák egyébként nem feltétlenül ódzkodnak a víztől,

a vadon élő állatok például előszeretettel fürdőznek a folyókban a forró nyári napokon. Az állatkertekben megfigyelt egyedek magatartása azonban gyakran utal arra, hogy nem szívesen áznak el.

Amikor visszamennek a barlangjukba, gyakran rázzák a lábukat vagy aprókat ásítanak, ami az idegesség jele – mesélte a gondozó. Ha ugyanis nedves a bundájuk és csökken a hőmérséklet,

az rossz hatással lehet a fizikai állapotukra.

A gorillák nem csak a tokiói állatkertben kerülik a csapadékos időt. Dél-Karolina egy állatkertjében videóra vették, amint négy gorilla két lábon járva oson vissza a fal mellett az alvóhelyre, hogy az esőt elkerülje.

Japánon belül Kiotóban is lefilmeztek hasonló jelenetet: egy nőstény gorilla kölykét tartva igyekezett fedél alá az első esőcseppek elől, Inujamában pedig az állatok elő sem jönnek a barlangjukból rossz idő esetén.