Megbetegíti a kenyérdobálás a vízimadarakat

 

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

ne_etessuk_a_vizimadarakat_letoltheto_plakat_mme_2018-1

Miért ne etessük madarakat?

A vízimadarak etetése az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert kenyér, amivel elsősorban az emberek etetik a vízi madarakat, értéktelen táplálék. Amellett, hogy megbetegíti a madarakat, nagyban rontja a víz minőségét is. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség lustává teszi az állatot, hisz tudja, hogy könnyen táplálékhoz juthat, így többé már nem vándorol. Ez télen az életükbe is kerülhet. Növeli a madarak közötti agressziót, így nő az ebből eredő sérülésveszély, mind madarak között, mind ember-madár között, mert rontja a madarak társadalmi megítélését. Végül, de nem utolsó sorban, a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

 

A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.