Elkezdődött a Műanyagmentes július

 

A kezdeményezés célja az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése, megszüntetése – hangzott el az M1 és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában csütörtökön.

Globálisan évente mintegy 300 millió, az Európai Unióban pedig körülbelül 60 millió tonna műanyaghulladék kerül a természetbe – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Példaként említette, hogy 150 millió tonna műanyag hulladék van a tengerekben, és ez a mennyiség mintegy 10 millió tonnával növekszik évente. Hozzátette: az összegyűjtött műanyaghulladéknak csak a harmadát hasznosítják újra.

Kiemelte: a Műanyagmentes július célja az egyszer használatos műanyagok használatának kiiktatása. Példaként említette, hogy a boltokban a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut is legtöbbször műanyag zacskókban vásárolják meg az emberek, holott vannak már alternatív megoldások is, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Antal Alexa szerint fontos lenne, hogy tudatosan vásároljunk, a zöldség, gyümölcs, péksütemény kerüljön akár saját tasakba vagy hosszú élettartamú műanyag zacskóba, és a vendéglátóhelyeken jelezhetjük, hogy nem kérjük az egyszer használatos műanyag szívószálat .

Az emberek egyre nyitottabbak, de van még hová fejlődni az egyszer használatos műanyagok kiiktatásáért. Megjegyezte: a kényelmünket nem csökkenti, ha elhagyjuk ezeket, sőt pénztárcakímélő is, mert sok helyen fizetni kell ezekért a zacskókért.

A címlapfotó illusztráció.