Egyre nagyobbak az óceáni szemétszigetek

 

Az óceánokon úszó szemétszigetek mostanra akkorára híztak, hogy az józan ésszel fel sem fogható. Egy digitális installációval erre akarták felhívni a figyelmet a budapesti Tropicarium munkatársai és környezetvédelmi szakemberei – hangzott el hétfőn az M1 Kék bolygó című műsorban.

Az installáció egy remek lehetőség nekünk állatkertként és tropicariumként is bemutatni azt, hogy a vízszennyezettség komoly probléma. Orvoslásához nem szükséges radikálisan megváltoztatni az életmódjukat sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek. Apróbb dolgokra kell odafigyelni, hogy a probléma ellen tenni tudjunk – mondta Farkas Vivien, a Tropicarium környezetkutatója.

Egy óra alatt két és fél millió tonna szemét kerül a vizekbe

A legfrissebb kutatások azt mutatták, hogy egy óra leforgása alatt mintegy két és fél millió tonna szemét kerül a vizekbe.

Ezek az áramlatok révén gyűlnek össze, és már öt ilyen nagy szemétsziget van a világon.

A legnagyobb a csendes-óceáni, ami már akkora, mint Észak-Amerika területe.

Van egy barna szirti cápánk, Jancsi a neve. Jancsi természetes élőhelyén lévő társai is így kénytelenek élni, mint ahogy az installáción látható – folytatta Farkas Vivien.

Szinte alig akad olyan hulladékfajta, amely ne lenne megtalálható a természetes vizekben. Ezek közül a legnagyobb problémát a műanyagok okozzák.

A szemét a víz tetején gyűlik össze

Vannak semleges, lebegő szemetek. Szinte az összes a víz tetején megragadnak és ott gyűlnek össze az áramlatok révén. A legtöbb szemét a PET-palackból és az egyszer használatos műanyag eszközökből áll össze, ilyenek például a nejlonzacskók, melyeket a bevásárláskor használunk és megveszünk drága pénzért, hogy haza tudjuk vinni az élelmiszert. Ez egy teljesen felesleges – tette hozzá a környezetkutató.

A budapesti Tropicariumban nem csak ezzel az időszakos installációval kívánják felhívni a figyelmet a vizek szennyezettségére. Rendszeresen tartanak szakmai előadásokat és tárlatvezetéseket is a témában.

Arra szeretnénk felhívni az idelátogatók figyelmét, hogy jelen pillanatban nemcsak az óceánok és a tengerek élővilága szennyezett, hanem már a mi vizeink is – magyarázta Farkas Vivien.

A magyarországi vizek is szennyezettek

Számos tévhit kering a tengeri hulladékokkal kapcsolatban. Ilyen például az, hogy nekünk, magyaroknak nincs felelősségünk az óceáni szemétszigetek kialakulásában.

Bár óceáni szemétszigetekről szoktunk beszélni, ténylegesen az áradások során 3-5 ezer tonnányi különböző összetételű hulladékmennyiség halad rajtunk keresztül. A gátaknál, víztározóknál ezek felhalmozódnak, így nem csak a törmelék és a gallyak jelentenek problémát, hanem

a PET-palackok, üvegek, fém és minden más, amit csak el lehet képzelni.

Az óceánokba a legnagyobb mennyiségű szemét főleg azokból az ázsiai országokból érkezik, amelyek egyfajta hulladékgazdálkodási szempontból hulladéklerakatként funkcionálnak világszinten.

A fejlett világban tehát sokszor nem az adott helyen dolgozzák fel a keletkező hulladékot, hanem elszállítják minél messzebbre – közölte véleményét Kump Edina környezetkutató.

Sajnos, legtöbbször az élővizekbe kerül. A műanyagok aprózódása következtében pedig folyamatosan nő a mikroműanyag-koncentráció, amelyet már nemcsak az óceánokban, hanem a magyarországi folyókban is ki tudnak mutatni a szakemberek.