Műfészkek segíthetik a fecskék újbóli elszaporodását

 

Az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent molnár- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, a fészkelőhelyek megóvása és lehetőség szerinti bővítése. Ehhez kínálnak segítséget a megvásárolható és otthon is olcsón és egyszerűen elkészíthető műfecskefészkek – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

A hazai fecskeállomány 2000 és 2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50 százalékot is – hangsúlyozták a szakértők. Hozzátették, a tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben változott a világ.

A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, amelynek egyik következményeként szinte évről évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék – valamint a denevérek – is, jelentősen felértékelődik, hiszen biológia úton, környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát.

Hiányukban ezt különböző vegyszerekkel és rosszul végrehajtott szúnyogirtással végzik, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító – írták.

Ezért a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is egyre többfelé tesznek azért, hogy gyarapodjon a madarak száma.

Ahhoz, hogy megfelelő műfészekkel tudjuk segíteni a fecskéket, ismernünk kell két sárfészket építő fecskénk egymástól részben eltérő költési viselkedését is.

A cikkben beszámoltak egy 2017-ben feltűnt harmadik sárfészket építő fajról, a vörhenyes fecskéről is. Azt azonban nem még nem lehet biztosra kijelenteni, hogy ez a madár tartósan megtelepszik hazánkban – írták.