Oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

 

Az oroszlánhoz hasonlóan lesből támad kiszemelt zsákmányára a tigriscápa – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az óceán egyik legrettegettebb ragadozója „meglepően lusta” vadász.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatói huszonhét tigriscápát jelöltek meg speciális jeladóval a Nyugat-Ausztrália partjaihoz közeli Ningaloo-zátonynál.

A kamerát és a mozgás- és környezetérzékelőket ötvöző eszközök révén a szakemberek megfigyelték, hogy miként mozognak a cápák, amikor összetalálkoznak a jellegzetes zsákmányuknak számító teknősfajokkal, nagy testű halakkal és más cápákkal.

Tigriscápa (Fotó: AFP)

Tigriscápa (Fotó: AFP)

A tigriscápák meglepően lusta ragadozók  mondta a kutatást vezető Samantha Andrzejaczek. „Az általunk megjelölt példányok még akkor is zavartalanul úszkáltak tovább, és meg sem próbáltak lecsapni az éber zsákmányra, amikor az az orruk előtt volt” – tette hozzá a szakember.

A tanulmány társszerzője, Adrian Gleiss szerint a tigriscápák inkább lesből támadnak, akárcsak az oroszlánok. Nem pazarolnak energiát arra, hogy üldözőbe vegyenek olyan prédát, amely már tisztában van a jelenlétükkel és gyorsan el tud szökni, inkább lesből támadnak a gyanútlan teknősökre és nagy testű halakra.

A kutatók puszta kézzel erősítették a jeladókat a cápák hátúszójára, majd miután a műszerek egy-két nap után maguktól leváltak, begyűjtötték őket a víz felszínéről. A vizsgálat egyedülálló bepillantást nyújt a cápák egy napjába, hasznos információkkal segítve a ragadozók megóvását célzó erőfeszítéseket.