A biológiai sokféleség csökkenése az életet veszélyezteti

 

A Global Footprint Network minden évben kinyilvánítja a túlfogyasztás aktuális világnapját, tehát azt a napot, ami után a Föld már csak hitelezi az erőforrásait az emberiség számára. Idén először azt is meghatározták, hogy ez a nap európai viszonylatban május 10. – hangzott el pénteken a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A túlfogyasztás világnapja nem más, mint az a naptári nap, ameddig az emberiség feléli a Föld egy évre szánt erőforrásait.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője a műsorban elmondta, az ökológiai lábnyomunk és a Föld erőforrásainak megújulása nincs összhangban, mert az emberiség egy év alatt sokkal többet használ fel az erőforrásokból (élelmiszer-alapanyag, gyógyszeralapanyag, tiszta víz stb.), mint amennyit a Föld meg tud újítani.

Egymillió faj pusztulhat ki a következő évtizedekben

Azt, hogy az ökoszisztéma a megsemmisülés szélén van, és a biológiai sokféleség radikálisan csökken, semmi sem mutatja jobban, minthogy az ENSZ kormányközi testületének jelentése szerint egymillió faj pusztulhat ki a következő évtizedekben.

A WWF kétévente végzett kutatásai alapján pedig az vehető észre, hogy 1970 óta a gerinces állatok populációja 60 százalékkal redukálódott.

A globális felmelegedés, a fenntartható fejlődés és a biológiai sokszínűség összefüggésben állnak és hatnak egymásra. Ha az évszázad végére a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedése meghaladja a 3 Celsius-fokot, az egyértelműen végzetes lesz a fajok számára. Abban az esetben, ha „csak” a 2 Celsius-fokos határt lépi át a Föld, a már félig elvesztett korallzátonyok teljesen eltűnnek, ami a tengeri élővilág tömeges kipusztulásához vezet majd.

A kép illusztráció ( Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Nincs idő felelősöket keresni

Nincs már idő arra, hogy az emberek a felelősöket keressék a kialakult jelenlegi drámai helyzetért. A kormányoknak, a vállalatoknak és minden egyes embernek ki kell vennie a részét a Föld megóvásában, legyen szó akár a közlekedésről, az élelmiszerpazarlás mérsékeléséről, az élőhelyek megóvásáról vagy a tudatos magatartás elsajátításáról.

A helyzet kétségbeejtő, azonban senki sem teheti meg, hogy feladja a küzdelmet, és pesszimistán áll a jövőhöz. A vészjeleket észre kell venni, a megfelelő lépéseket pedig meg kell tenni – fejtette ki véleményét Antal Alexa.

Vannak biztató jelek, a fejlett országok ökológiai lábnyoma ha lassan is, de csökkenni kezdett, főként a környezetbarát technológiák alkalmazása és a megújuló energiák használata miatt. Ugyancsak hatalmas eredmény, hogy a természetvédelmi programoknak köszönhetően sikerült több értékes élőhelyet és így veszélyeztetett fajokat is megóvni.