Megmenthetők a teknősök a kihalástól?

 

A lecsökkent populációjú közönséges levesteknősök száma Hawaii és az amerikai csendes-óceáni szigetek körül úgy tűnik, lassú növekedésnek indult.

A búvárok 2002 és 2015 között  53 szigetet hajóztak körbe, és vizsgálták meg a környező korallszirteket és korallzátonyokat, így alkotva átfogó képet az ott lakó teknősök mennyiségéről. A 13 éves kutatás alatt több mint 3400 egyedet jegyeztek fel, melyek 90,1 százaléka közönséges levesteknős, 8,3 százaléka pedig cserepesteknős volt. A fennmaradó 1,3 százalékot nem sikerült beazonosítani – olvasható a Science News tudományos magazinban.

A kutatás egyebek között azt az eredményt hozta, hogy a Hawaii körül élő levesteknősök száma átlagosan nyolc százalékkal nőtt évente.

Közönséges levesteknős (Fotó: Shutterstock)

Közönséges levesteknős (Fotó: Shutterstock)

A kutatásból készített tanulmány társszerzője, Rusty Brainard honolului oceanográfus szerint ez az adat természetvédelmi szempontból rendkívülinek mondható.

A közönséges levesteknőst veszélyeztetett fajnak nyilvánították.

Az erre vonatkozó törvénynek hála azonban már nem halásszák őket fogyasztási célra, ami segít a populáció növekedésében. A globális felmelegedés, a környezeti katasztrófák és óceánokban fellelhető nagy mennyiségű hulladék azonban még mindig tizedeli az állatok számát.

A cserepesteknőst súlyosan veszélyeztetett fajnak nyilvánították, mert számuk oly mértékben lecsökkent, hogy kutatásokat is nehéz folytatni a populációja nagyságáról.