A narancssárga a pókoknál egyszerre vonzza a prédát és ijeszti el az ellenséget

 

Sok állat stratégiailag is felhasználja a színét, mégpedig a túlélésre, legyen szó akár a zaklatók számára küldött villanásokról, akár az étek közelebb csábításáról. Kutatók viszont most azt állítják, hogy a pókok mindkét előnnyel élnek, színeiket az ellenség elriasztására és a csábító falatok vonzására is használják –számolnak be tudósok a Functional Ecology március 12-i számában.

Sean Blamires, az új tanulmány egyik szerzője, a New South Wales evolúcióbiológusa és kollégái a tajvani Tunghai Egyetemet körülvevő erdős terület vadvilágának vizsgálata során egy furcsán viselkedő pókra találtak. Azt látták, hogy a nőstény díszes fatörzspókok sötét hátán két élénk narancssárga folt látszik vadászatkor, ha viszont támadásnak vannak kitéve, feltornázzák magukat egy fatörzsre, és felfedik körömvirág színű hasukat.

A díszes-fatörzs pók (Fotó: Shutterstock)

A díszes fatörzspók (Fotó: Shutterstock)

A színeknek kiemelkedő szerepük van  

Blamires szerint lehetséges, hogy a fatörzspók narancssárga színét két teljesen ellentétes funkcióra osztotta fel: az egyik a zsákmány vonzása, a másik pedig a veszély elhárítása. Ennek felfedezését a kutató és csapata terepen és laboratóriumban végzett kísérletek során tette. Papírból készült, a hátukon különböző színmintájú műpókokat helyeztek a fákra és levideózták, ahogy az erdő élőlényei kapcsolatba lépnek a „hamis” pókokkal.

A csapat élő pókokkal is végzett kutatásokat laborban, ahol néhánynak feketére festették narancssárga színű hasát, majd szembeállították ragadozó gyíkokkal.

A tudósoknak beigazolódott a gyanúja. A narancssárga foltokkal ellátott műpókok sokkal hatásosabbak voltak, hiszen a zsákmányként bevonzott rovarok kétszer-háromszor gyakrabban közeledtek feléjük napszaktól függően, mint jelöletlen társaik felé. Az „ellenségek”, úgy, mint a darazsak vagy gyíkok sem reagáltak máshogy az utánzatokra, mint ahogy azt a tudósok várták. A laborban a gyíkoknak több időre volt szükségük megtámadni a jelöletlen, narancssárga hasúakat.

Vannak pókok, amelyeket arról ismertek, hogy különböző napszakban különböző zsákmányt csalnak magukhoz,

de a díszes fatörzspók a narancssárga szín kettős – vadászatra és védekezésre is alkalmas – használatával teljesen egyedi.

Johanna Mappes, a finnországi Jyväskylä Egyetem evolúciós ökológiával foglalkozó tudósa, aki nem volt részese a tanulmánynak kifejtette: a pillangók is több funkcióra használják a színeket, de teljesen más értelemben.

„A tanulmány nagyban segíti a színek kettős feladatának – a párválasztásnak és a támadók elriasztásának – a megértését” – írja Mappes a The Scientistnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világos színű heliconius pillangó szárnyainak foltjai például mindkettőben, a párválasztásban és az elriasztásban is szerepet játszanak.

Eileen Hebets szerint – a Nebraska-Lincoln Egyetem ökológusa, aki szintén nem vett részt a tanulmányban – a kutatás

hihetetlenül fontos szerepet játszik a színeken alapuló jelek evolúciójának és ökológiájának megértésében.

„Gyakran az a legkönnyebb, amikor egy állat színezetének csak egyetlenegy feladatát kell megvizsgálni és megfejteni, habár csak kevésnek változik a színe élete során” – magyarázta Hebets. Véleménye szerint a színezet folyamatos hatást gyakorol olyan dolgokra, mint az ellenségek bevonzása és a párkeresés – olvasható a The Scientist tudományos magazinban.