Már elérhető a Netflix dokumentumfilm-sorozata, A mi bolygónk

 

A Netflix és produkciós csapata nyolcszor egy órában tökéletesítette a népszerű természetfilmsorozatot, a Mi bolygónkat – írja a BBC. A Netflix, a Silverback Films és a WWF közös sorozatát Sir David Attenborough narrálta.

Bár a vadon élő állatállomány csökken, és az őserdők is fokozatosan pusztulnak, és először az emberiség történelmében kijelenthető, hogy a „természet stabilitása már nem tekinthető magától értetődőnek”, azonban ez mégsem hangzik olyan szörnyen a Netflix tálalásában – olvasható a BBC cikkében.

A sorozat nyolc tematikus epizódon keresztül mutatja be a Föld csodálatos természeti kincseit és szemlélteti az éghajlatváltozás élőlényekre gyakorolt hatását. Az első, One Planet (Egy bolygó) című részben a Föld élővilágának sokszínűsége tárul elénk, ezt követi a Frozen Worlds (Fagyott világ), ami a sarkvidékre repít el minket.

Sir David Attenborough legújabb sorozatában is együttérzően és kompromisszumok nélkül beszél környezetünk állapotáról. A kapzsiság, a túlzásba vitt iparosítás és a népességgyarapodás egy olyan ökológiai katasztrófa felé sodor bennünket, amelyből nem biztos, hogy vissza tudunk térni a normál állapotba. Az ismert természetfilmes mindezeken túl arra figyelmezteti nézőit, hogy mindaz, amit a következő két évtizedben a Földünkkel teszünk, nagy mértékben meghatározza a jövőnket.

Attenborough szavaiból még most is árad a természet iránti tisztelet és szeretet. A sokszor elszomorító helyzet ellenére is megmaradt a filmes lankadatlan lelkesedése, amellyel elénk tárja az állatvilág olyan oldalait, amelyek nem egyszer rejtve maradnak a szemeink előtt. Ez az, amiben Attenborough a legjobb. Mindehhez pedig páratlan szaktudás is társul, mind a narrátor, mind a sokat tapasztalt stáb részéről  – írják.

A sorozatban Attenborough megjegyzései most is rövidek és szellemesek. Ezért nem meglepő, hogy az új produkciót nagy érdeklődés övezte. A mi bolygónkat a Londoni Természettudományi Múzeumban április 4-én, csütörtökön mutatták be. A premieren a királyi család is részt vett.

De az est fénypontja Sir David Attenborough nyolcperces beszéde volt, amiben elmondta, ha most nem teszünk semmit a bolygónkért, feláldozzuk gyerekeink és unokáink jövőjét, nem beszélve a Föld valamennyi csodálatos élőlényéről. Hozzátette, reméli, A mi bolygónk segít megérteni több százmillió embernek világszerte, milyen cselekedetekre van szükség.