Visszaesett a költöző madarak illegális vadászata Cipruson

 

Rekordot jelentő, 90 százalékos visszaesést mutattak ki tavaly ősszel a hálócsapdás madárvadászatban Cipruson 2002-höz képest, amikor az adatgyűjtést elkezdték – közölte a Birdlife Cyprus természetvédő szervezet.

Hétfői közleményük szerint az illegális madárvadászat drasztikus visszaesése elsősorban a brit fennhatóság alá tartozó Dekélia Szuverén Támaszpontkörzetben elért eredményeknek köszönhető. Ez a terület volt a csapdás madárvadászat egyik gócpontja a Földközi-tengeri szigeten, ám az elmúlt két évben növelték a járőrök számát, a vadorzókat elrettentő büntetéseket vezettek be, titkos megfigyeléseket végeznek és folyamatosan ellenőrzik a legfőbb vadászterületeket.

A Birdlife ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy míg a brit katonai támaszpontokat övező területeken csökken, addig a köztársaság területén nő a csapdás madárvadászat mértéke, a szervezet becslése szerint még mindig 335 ezer madarat ejtettek csapdába az őszi szezonban.

A Birdlife elismeri ugyan a helyi hatóságok erőfeszítéseit, ám hangsúlyozza, hogy A kifeszített hálókkal és enyves pálcákkal – az orvvadászok emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsöket erősítenek a pálcára, amelyre enyvet kennek, hogy a lépre csalt madarak ne tudjanak elrepülni – való vadászat azért ártalmas, mert „nem válogat” az áldozatok között, több mint 150 madárfajra, főleg költöző fajokra jelent fenyegetést.

A fő vadászidény ősszel van, amikor barátposzáták és más énekesmadarak milliói szállnak le a szigeten élelemért. A védett barátposzátát ciprusi éttermeknek adják el, ahol illegális ínyencségként kerül a tányérokra.

A címlapfotó illusztráció