A hulladékkal együtt égetik el a fenyőfákat

 

Az ünnepek után több mint félmillió fenyőfa került már és kerül még az utcákra, a legtöbb vízkereszt után. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. begyűjti és a hulladékégetőbe szállítja a fákat, ahol más hulladékokkal vegyítve a kazánokban távhő, valamint villamos energia keletkezik belőlük.

Budapest kommunális szemetének jelentős részét az FKF hulladékégetőjébe szállítják, a többit pedig Pusztazámorra, a hulladéklerakóba. Télen négy kazán működik, hiszen ilyenkor a távfűtésnek nagyobb az igénye – ismertette Sámson László, a FKF Zrt. hulladékhasznosítási igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában.

Elmondta: hétfőn és pénteken, az erős napokon, akár 2000-2200 tonna hulladék is beérkezhet a telephelyükre, ami nagyjából 350 kukásautónyi hulladéknak felel meg. Naponta 1300 tonnát égetnek el. Szombaton és vasárnap lényegesen kevesebb hulladék érkezik be, ezért hétköznap többet kell beszállítani, hogy hétvégére meglegyen a szükséges mennyiségű tüzelőanyag.

Az ünnepek után több a hulladék

A telephelyen a markoló fogain a kommunális hulladék mellett jócskán akadtak fent fenyőágak is, ami február közepéig nem meglepő, hiszen a közterület-fenntartó naponta több ezer kidobott fenyőt szállít a hulladékégetőbe.

Karácsonykor a kommunális hulladékban a csomagolóanyag-hulladék aránya nő meg – mondta Horváth László, a FKF Zrt. PR-referense, és hozzátette, hogy ebben az időszakban több mint félmillió fenyőfát kell elszállítaniuk a gyűjtőhelyekről. Ezek legtöbbje vízkereszt, vagyis január 6. után került ki az utcára, a gyűjtőpontokra – az idén több mint kétszázötven található a fővárosban – vagy pedig ürítés napján a kukák mellé.

A feldolgozásnak különböző fázisai vannak

A rengeteg kidobott fenyőfát a teherautó tömörítő berendezése elnyeli, majd a hulladékégetőbe szállítja. A külön gyűjtött fenyőfát az FKF munkatársai gépek segítségével ledarálják, mert a hulladékégető tüzelőberendezése egészben, ilyen nagy mennyiségben nem tudná jól homogenizálni és keverni a hulladékkal, ami a fűtőértékét csökkentené – mondta Sámson László. Ezért is áll két daráló egymás mellett. A rakodógépekkel a fenyőfákat a darálóba helyezik, az szabdalja és ledarálja, majd konténerekbe kerülnek, és a szemétbunkerbe viszik – ismertette.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A szemétbunkerből a többi hulladékkal a kazánokba kerülnek, és hőenergiaként hasznosulnak. A fenyőfákból komposzt is készülhet, de az sokkal bonyolultabb eljárás, mert az itt lévő fenyők már kiszáradtak. A komposztáláshoz nedvességtartalomra lenne szükség. Emellett a komposztálás a fenyőfában található gyanta tartalma miatt sokkal lassabb, és a komposzt is sokkal savasabb. Így tehát hatékonyabb magas hőmérsékleten, a hulladékkal együtt elégetni a fenyőfákat, hiszen a termelt hő távfűtésben és villamos energiában hasznosul – mondta Sámson.

Inkább az „igazi” fenyőt választjuk

Az ember azt hinné, hogy ma már egyre több család dönt a műfenyő állítása mellett karácsonykor, de a fenyőfahulladék mennyisége nem ezt mutatja. Az FKF által begyűjtött fák súlya nem változott jelentősen az elmúlt években – ismertette Horváth László.