Ne hagyjuk abba, ha egyszer elkezdtük

 

Télen sokkal nehezebb a megfelelő, energiadús táplálék beszerzése, ezért a felállított etetőket szívesen látogatják az itthon maradt madarak. Ha elkezdjük az etetést, nem szabad abbahagyni.

A madarak a hideg, szürke késő őszi, téli napok színfoltjai az ablakunk előtt, amelyek hasznot is hajtanak, mivel tavasztól őszig összeszedik a rovarokat és a gyommagvakat a kertekben, parkokban, fasorokban. A madáretetés azonban felelősséggel is jár: bizonyos szabályokat be kell tartanunk annak érdekében, hogy ezek az élőlények ne szenvedjenek kárt, illetve a nem megfelelő eleség vagy adagolás miatt ne pusztuljanak el – mondta a hirado.hu-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A világon elsőként 125 éve, 1893. november 20-án Magyarországon jött létre a Madártani Intézet, amelynek első vezetője Hermann Ottó volt. Feladata elsősorban a madárvonulás kutatása és a madárfajok gazdasági jelentőségének megállapítása volt. Ezt a munkát folytatja 1974 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Több tucat madárfajt vendégelhetünk meg

Az eleségeket három csoportba soroljuk: magvak, állati zsiradékok (kacsa-, liba, sertésháj, sertés zsírszalonna), különböző gyümölcsök (alma, bogyósok). Azonban kenyeret és péksütemény maradékot semmiképpen ne tegyünk ki a madaraknak. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az itatás is, főleg keményebb fagyok idején. Az etetéssel és az itatással több tucat madárfajt csalhatunk az etetőkhöz.

A szakértő kiemelte, hogy a vízimadarakat azonban szigorúan tilos etetni, mert ez életveszélyes viselkedésváltozást idéz elő náluk – nem vonulnak el, és a vizekbe fagynak –, a kenyértáplálék miatt pedig hiánybetegségek alakulhatnak ki, amelyek miatt idővel el is pusztulhatnak.

Ne hagyjuk abba az etetést

Ha elkezdtük az etetést, akkor lehetőleg ne hagyjuk abba, főleg ne a leghidegebb téli napokon. Ha tudjuk előre, hogy ebben az időszakban hosszabb időre elutazunk, akkor hagyjuk lassan kiürülni az etetőt. Így a madarak látják, hogy fogy a táplálék az etetőből, és egy részük más lelőhely után néz.

Orbán Zoltán megjegyezte, hogy gyakran összekeverik a madárodút a madáretetővel. Míg az odú a madarak fészkelő- és éjszakai pihenőhelyéül szolgál, addig az etetők táplálkozást segítő eszközök. Az odúk nem alkalmasak etetésre, ne ezekben kínáljunk eleséget. Az etetést az első tartósabb fagyok beálltától, november végétől a kitavaszodásig folytathatjuk, de legkésőbb április elejétől már ne helyezzünk ki semmit az etetőkbe. A nyári etetés már káros lehet az énekesmadaraknak.

Ragadozómadarak és emlősök is megjelenhetnek az etetők körül

Elhangzott, a lakott helyek vonzók a madarak számára, mert egyes fajok ezeken a területeken könnyebben találnak élelmet. A szóvivő elmondta, hogy még Budapesten, a tízemeletes házak erkélyen kihelyezett madáretetőt is legalább hat-nyolc madárfaj látogathatja. Szén- és kék cinege, két verébfaj, öt-hat pintyféle, rigók, harkályok és csuszkák tűnhetnek fel leginkább az etetők körül. De a vonuló szajkók is megjelenhetnek az ablakunk előtt.

Az apró madarak olyan ragadozókat is az etetőhöz csalhatnak, mint a karvaly és a héja, de a földre szórt vagy elhullott magokból, gyümölcsökből táplálkozó egerek, pockok a baglyokat is oda vonzhatják, és helyenként a mókusok is lakmározhatnak – magyarázta.