Rengeteg szemetet szedtek ki egy elpusztult bálna gyomrából

 

A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a Wakatobi Nemzeti Park szakemberei mintegy hat kilogramm műanyag szemetet találtak az állat gyomrában. Több mint száz műanyag pohár, négy palack, huszonöt zacskó, két strandpapucs került elő a bálna teteméből.

A nemzeti park munkatársai azt követően találták meg A nagy ámbráscet mintegy tíz méter hosszú tetemét a Délkelet-Szulavézi tartományban található partszakaszon találták meg a környezetvédők, akik a nemzeti park munkatársait arról értesítették, hogy a helyi lakók egy elpusztult bálnát vesznek körül, és már elkezdték feldarabolni.

A Természetvédelmi Világalap, a WWF indonéziai szervezete által közreadott képen egy elpusztult ámbráscet oszló tetemét vizsgálják a Wakatobi Nemzeti Parkhoz tartozó Kapota-sziget partján, Délkelet-Szulavézi tartományban. A 9,5 méteres állat gyomrában közel hat kilogramm szemetet találtak (Fotó: MTI/EPA)

A 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező egy tanulmány szerint, mely a Science tudományos lapban jelent meg januárban. Az ország évente 3 millió tonna műanyag szemetet termel, ebből mintegy 1,3 millió tonna kerül az óceánba a kutatás szerint.

Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyagzacskók használatáról és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyag szemét „közös ellenségük” – mondta Luhut Binszár Pandzsaitan tengeri ügyeket koordináló miniszter.

A címlapfotó illusztráció.