Veszélyesebbek lettek a hurrikánok a klímaváltozás miatt

 

Egy új kutatás szerint a trópusi viharok egyre több csapadékot szállítanak. A jelenség hátterében az éghajlatváltozás áll.

A Wei Zhang, az Iowai Egyetem munkatársa által vezetett csoport tizenöt olyan trópusi ciklont elemzett nemrégiben, amelyek az Atlanti-óceánon alakultak ki az elmúlt évtizedben. A kutatók ezt követően szimulációk segítségével mérték fel, hogy miként viselkedtek a hurrikánok az iparosodás előtti időkben, illetve hogy milyenekké válnak a jövőben, ha a klímaváltozás folytatódik.

Az adatok alapján egyes ciklonok 10 százalékkal több csapadékot szállítottak a globális felmelegedés miatt, a jövőben pedig akár 30 százalékkal több esőt zúdíthatnak az érintett területekre.

 

A szimulációkban a szakértők olyan tényezőkkel számoltak, mint az üvegházhatású gázok mennyisége, a páratartalom, illetve az óceán és a levegő hőmérsékletének változása. A kutatásból kiderült, ha a Katrina, az Irma és a Maria az iparosodás előtt alakul ki, akkor jóval kisebb pusztítást okozott volna, mint napjainkban. A kutatók eddig is tudták, hogy a felmelegedő óceán kedvez a hurrikánoknak.

Christina Patricola, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium klímakutatója – aki szintén részt vett a kutatásban – azt nyilatkozta, hogy az emberi tevékenység befolyásolja a trópusi ciklonok csapadékmennyiségét. A szakértő hozzátette: a szimulációik alapján a jövőben a helyzet még rosszabb lesz. Az elemzés a trópusi ciklonok szélerősségével is foglalkozott, amely bár egyelőre stabil, de a jövőben ugyancsak fokozódhat.

A hurrikánok egyre szelesebbé és csapadékosabbá válnak, és egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az érintett területek lakóira.