Újabb nemzetközi elismerést kapott Tihany

 

Tihany az elmúlt években az ápolt környezetért, a tudatos és a fenntartható fejlesztéseiért több hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Idén egy kanadai székhelyű nemzetközi környezeti, virágosítási verseny különdíjasa lett a település.

A verseny eredményét egy szeptember 26–29. között rendezett konferencián hirdették ki a kanadai Strathconában.

A Communities in Bloom (CiB) elnöksége öt „virágot”, azon belül bronzfokozatot adományozott a községnek a 82 százalékot meghaladó eredménye alapján. A kistelepülések kategóriában az első helyet az írországi Birdhill Co Tipperary szerezte meg.

Tihany (Fotó: Dr. Aszódi Zoltán)

Tihany (Fotó: Aszódi Zoltán)

Még a nyár folyamán önkéntes szakértők utaztak a versenyben részt vevő településekre, hogy értékeljék az önkormányzat, a vállalkozások, a helyi lakosság és a különböző szervezetek és közösségek munkáját. Olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a környezetvédelem, az épített és természeti örökség megőrzése, a parkok kialakítása, gondozása és a virágosítás.

A tihanyi ellenőrzést Berta Briggs és Karin Rindal végezte, akik nagyra értékelték, hogy a félszigeten fekvő, Balatonra néző település vezetősége néhány évvel ezelőtt rájött, hogy radikális lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy Tihany továbbra is élhető és vonzó turisztikai célpont maradjon. Ezért találkozókat szerveztek a helyi lakosokkal, és közösen dolgozták ki a stratégiai és a cselekvési terveket.

A szakértők az értékelésükben méltatták a községet. Megjegyezték: a közösség megteremtése érdekében megvalósult helyi együttműködés más magyarországi települések számára is példát adott.