Először figyeltek meg eszközhasználatot madaraknál a vadonban

 

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az Új-Zélandon élő hegyvidéki papagájok – maoir nyelven kea – képesek az eszközhasználatra. Ez az első alkalom, hogy vadon élő madarak esetében ilyen jelenséget figyeltek meg.

A kizárólag Új-Zéland Déli-szigetén honos, smaragdzöld színű keáról már régóta úgy vélik a szakemberek, hogy a főemlősökéhez hasonló intelligenciával rendelkezik.

A nemrégiben közölt tanulmányt készítő Matt Goodman néhány évvel ezelőtt arra lett figyelmes, hogy a Déli-szigeten magasodó Murchison hegyre kihelyezett hermelincsapdákat megpiszkálták, és bár gyanította, hogy a hegyvidéki papagájok lehetnek az elkövetők, ennek bebizonyítása nem volt egyszerű feladat.

 

A következő két és fél évben Goodman bedugdosott fadarabkákat fedezett fel több mint 200 dobozcsapdában. A keák híresek arról, hogy mindent elcsennek, amit kampós csőrükkel vagy méretes, erős karmaikkal elbírnak. Gyakran lyukakat vájnak a sátrakba, és kicsipegetik a gumit az ablaktörlőkből és kocsiajtókból.

A madarak hasonló pusztítást végeztek Goodman kameráival is, amelyeket a csapdák megfigyelésére helyezett ki. Öt készüléket tettek tönkre, és tüntették el a memóriakártyákat, mire a kutatónak végre sikerült lencse végre kapnia egy elkövetőt. A felvételen az látszik, ahogy egy kea addig próbálgatja a botocskákat, míg végül talál egyet, amellyel működésbe hozza a csapdát.

Számos olyan intelligens madárfaj létezik, amely fogságban megtanul eszközöket használni, ez az első alkalom, hogy a vadonban sikerült dokumentálni ilyen viselkedést.